Vårdvåld?

I ett inlägg på bloggen Funkisfeministen läser jag om hennes teorier kring det hon benämner vårdvåld. Och håller med vartenda ord.

Vårdskada är en sak – den uppstår ur en icke förutsedd olycka. Ett misstag den som utfört det är villig att dra lärdom ur och även be om ursäkt för. Vårdvåld beskrivs i bloggen som en skada i vården som ingen tar ansvar för, ger upprättelse för eller ens korrigerar det beteende som den uppstod ur.

I bloggen ges exempel inom psykiatrin där patienter regelbundet spänns fast och utsätts för tvångsåtgärder. För en vanlig lekman kan det onekligen vara svårt att förstå varför människor måste utsättas för den graden av tvång. Och vi kanske inte ens ser det som tvång utan något som görs för patientens eget bästa? Men resonemanget stannar inte i psykvården.

Jag kan bara ta mitt eget fall som exempel. Enligt Funkisfeministens teori har jag blivit utsatt för vårdvåld och inte egentligen en regelrätt vårdskada. Låt mig berätta.

Jag behöver inte dra hela förloppet, och det är egentligen inte heller intressant ur denna synvinkel. Det som är intressant är vad som hände efteråt. Det är högst intressant att tack vare min anmälan, finns nu en Lex Maria, där sjukhuset ändrat sina rutiner. Hade inte jag själv anmält händelsen hade sjukhuset fortsatt göra samma fel, eftersom det aldrig upprättades en avvikelserapport. Vilket vårdgivaren enligt lag är tvungen, men struntar i/hinner inte/inte lönt etc …

Och ännu mer intressant blir det då jag i efterhand kom i kontakt med ett par här i Malmö, där mannen råkat ut för EXAKT SAMMA FÖRLOPP som jag. Av samma anledning, med samma resultat – massiv kramp med andningsstillestånd och återupplivning.

Så hur kvalar då min ”olycka” in som vårdvåld? Jo, av den simpla anledningen att mannen gjorde aldrig någon egen anmälan. Och om personalen på akuten gjorde som i mitt fall, upprättades heller aldrig någon avvikelserapport. Och gjordes inte det, betyder det att de medvetet fortsatt utföra felaktiga rutiner.

Och därmed medvetet utsatte mig för livsfara. Vårdvåld?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.