Vårdrelaterade dödsfall, del 1.

Vården.

Det där stället där det är ständig kris. Och där krisen leder till ökade vårdskador och dödsfall. Precis som att den anledningen på något sätt legitimerar händelser som leder till döden.

Aftonbladet har tyst rapporterat om ett dödsfall där sjukhuset har anmält sig själv efter att en äldre patient avlidit, och enligt sjukhuset kan bristande rutiner pga vårdplatsbrist bidragit till detta.

Man skyller på influensan. Man skyller på vårdplatsbrist. Och på något sätt ska det då vara helt ok att en patient avlider för att hen har blivit felbehandlad. Ska inte ett sjukhus ha resurser för att klara en influensaperiod? Den kommer varje år. Som halkan. Någonstans har det blivit ett glapp i kedjan, annars skulle inte sjukhuset ha anmält sig själva. Artikeln är knapphändig och informationen ganska mager, vi vet inte på vilket sätt rutinerna för att detta inte ska upprepas igen. Ska detta inge något slags ökat förtroende mellan samhället och vårdapparaten?

Man skyller på ”sjuksköterksebristen”. Och nöjer sig med detta. Jag hävdar: DET FINNS INGEN SJUKSKÖTERSKEBRIST. Däremot brist på sjuksköterskor som vill jobba under de villkor som arbetsgivaren erbjuder. Eftersom sjuksköterskor i dag i stor utsträckning blir SJUKA av sitt arbete. Kära arbetsgivare: Det är er personalpolitik som resulterar i att det saknas personal. Det är ERT ansvar!

Tidningen Sjukhusläkaren har analyserat Lex Maria-ärenden och i 13 av 55 dödsfall 2016 anses ha varit kopplade till för få vårdplatser och personalbrist. Det är ungefär en människa i månaden. Och det är skrämmande tyst om detta.

Förra veckan  dog en person av skadorna efter fall ur rullstol. Ett mycket tragiskt ärende som är under utredning. Det hände för några dagar sedan, i min egna stad, och där det troligtvis brustit i flera steg. Fallet ur rullstolen kanske har kunnat undvikits med rätt rutiner och ökad kunskap om säkerhet. Men sen att man också avvaktar flera dygn med att skicka in personen i fråga till sjukhuset är så tragiskt! Varför? Det återstår att se. Det kan vara personen i fråga som vägrar åka in, men det kan också bero på okunskap hos personalen, eller att det brister i rutiner. Jag hoppas att dokumentationen, kommunikationen med familjen och dokumentationen på sjukhuset kan utröna denna tragiska händelse.

 

Häromdagen fick jag ett oväntat besök på mitt arbete. Det knackade på dörren och in kom den högst beslutande politikern i vår region tillsammans med en gammal kollega från facket. Jag försökte förmedla de tankar som jag hittade just där och då, mitt i mitt ordinarie arbete. Men givetvis dök  fler åsikter upp i huvudet i efterhand när det var för sent. Jag blir alltid hög när jag vevar på om vårdpolitik, och jag vet inte om jag kan förmedla mina tankar på ett tydligt sätt, speciellt inte när jag är fokuserad på mitt jobb. Jag vill bara att patienterna ska få en säker och jämlik vård, som inte tar livet av dom eller ger dom skador.

 

Vi måste kunna prata om problematiken. Både som personal, anhöriga, patienter och samhällsmedborgare.  För det är så mycket som kan bli bättre!!

 

 

2 Replies to “Vårdrelaterade dödsfall, del 1.”

  1. Det sjuka är att man tänker sig att det ska inte kunna hända i Sverige att minst en människa i månaden dör på grund av dålig planering av vården. Häromdagen på Twitter var den en patientorienterad frågeställning som ställdes: är inte den högsta formen av kritisk hälsolitteraticitet att kunna debattera för en tillgänglig vård. Politisk hälsolitteraticitet finns också begreppsmässigt. De vårdrelaterade dödsfallen som uppmärksammans kanske kan ingå där…

    1. Exakt. Hade man läst om samma fenomen i något tredje världen-land, hade man knappt reagerat, vilket ju självklart också är helgalet, men i Sverige??!! Värst av allt är att det bara verkar fortsätta. Ingen tar lidandet eller dödsfallen på allvar bland de styrande. Vilken är agendan bakom alla usla beslut …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.