Vårdens oansvarighet

Bild: Mia Berg OBS! Tjuren på bilden har ingenting att göra varken med Skånemejerier eller med korna i texten.

När ska vi få bukt med vårdens oansvarighet? Detta blir ett extremt kort men kärnfullt inlägg som en kommentar till denna incidenten som SVT rapporterar om.

Kommentaren jag vill göra är hur många gånger ska vården få undkomma alla misstag utan att dra lärdom av dem? Utan att förändra det som brister? Alla andra (fungerande) verksamheter har kontrollfunktioner för att undvika att samma misstag händer flera gånger. Det påstås även vården ha, men lärdomen är alltför lokal och hjulet uppfinns sjuttioelva gånger i timmen av nya avdelningar som upprepar gamla fel.

Dra parallellen till ett högst fiktivt exempel hos t.ex. Skånemejerier. Eller för den delen vilket företag inom produktionsindustrin som helst. Låt oss säga att Skånemejerier upptäcker bakteriebildning i en av sina maskiner (och nu säger jag inte att det nånsin har hänt). Tror vi verkligen de bara hade fortsatt producera och leverera förgiftad mjölk? Som om inget hade hänt? Och tror vi de hade fått fortsätta producera och leverera förgiftad mjölk väl konsumenterna började trilla av pinn? Tror vi på fullt allvar att inte hälsovårdsmyndigheten hade stängt ner verksamheten och det illa kvickt så fort problemet påtalats?

Men i vården är det exakt vad som sker – man fortsätter både producera och leverera förgiftad mjölk. Trots att folk trillar av pinn hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.