Vad betyder en legitimation?

Nerikes Allehanda
Nerikes Allehanda

En läkare som tillåts jobba fyra år utan giltig legitimation. Ett samhälle i sönderfall där en vårdledning utan konsekvens kan gå utanför de lagliga ramverk som är satta för att försäkra och styra en säker vård för medborgarna. Där ledningen struntar i att utföra de kontroller de är lagbundna att göra. Det är vad jag tänker när jag läser en artikel i Nerikes Allehanda.

Det handlar sammanlagt om sex sjuksköterskor förutom läkaren som i Örebro län tillåtits arbeta utan legitimationer. HR-chefen i Region Örebro, Åsa Thor-Gustavsson konstaterar att det ”funnits brister i kontrollen”. Ansvaret ligger enligt henne på de chefer som anställer personalen att kontrollera så att alla har giltiga legitimationer.

Jag läser vidare att den aktuella läkaren tagit sin examen i annat EU-land men inte ansökt hos Socialstyrelsen om att få göra sin AT i Sverige, vilket krävs för dem som studerat i vissa EU-länder. Och Region Örebro län (tidigare landstinget) har heller inte ansökt om det särskilda förordnade som hade krävts för att hon – som saknar legitimation – skulle ha fått jobbat som underläkare.
– Det här ser vi mycket allvarligt på eftersom det är ett brott mot patientsäkerhetslagen. Vi har till exempel inte kunnat kontrollera att hon har rätt utbildning, säger Helena Scarabin, enhetschef på Socialstyrelsen.
Läkaren har jobbat inom en opererande verksamhet, men har inte självständigt utfört operationer.

Jag är förstummad. ”Brott mot patientsäkerhetslagen” – ja, det vill jag lova! För att inte tala om de etiska aspekterna. Jag får känslan av att ovan citerade HR-chef inte tycker det är så viktigt med ett papper – läkaren/sköterskorna har ju trots allt genomgått utbildningen och varit kompetenta att utföra de sysslor de varit satta att göra? Min känsla bekräftas även av en icke namngiven källa som artikeln citerar, och som säger att läkaren inte har begått några vårdfel men att ledningen är ytterst ovilliga att tala om några eventuella tjänstefel.

Återstår att se om IVO håller med om det resonemanget. Socialstyrelsen har lämnat över ärendet. Den ende i detta fallet än så länge som får ta någon konsekvens är läkaren själv, som tvingas genomgå den ett och ett halvt år långa AT-utbildningen en gång till om hon vill få ut sin svenska legitimation. Vi har trots allt ett ansvar att själv informera oss kring gällande lagar och bestämmelser, oavsett hur okunniga våra chefer är.

För hör och häpna, historien tar inte slut här. Ytterligare skrämmande är det faktum att en av sjukhusets chefer, tydligen var ovetande om att även själva legitimationen krävs, att det inte räcker att ha en examen. Chefens svar, då hen korrigeras av tidningen lyder: ”– Säger Socialstyrelsen att det är så här är det naturligtvis de som har rätt.”

Ja. Det är Socialstyrelsen som har rätt. Och jag, som kämpar för patientsäkerheten i landet, hade gärna sett att du som chef hade läst på din arbetsbeskrivning, och faktiskt genomfört den kravspec som medföljer din lönenivå.

grupploggajoeturk200

 

 

2 Replies to “Vad betyder en legitimation?”

  1. Ska så försumliga gärningar inte automatiskt betyda polisanmälan? Att åsidosätta patientsäkerheten utan påföljd???? .

    1. Jag skulle kunna undersöka det. Chefen som anställt utan att kontrollera borde kunna ställas till svars på något vis, men det händer ju aldrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.