Uppbackning!

Tack bästa Anna Bäsén i Expressen för att du backar vår ståndpunkt! Vi håller med om allt du sagt och har även debatterat denna senaste i raden av patientlagsändringar sedan vi först fick nys om den. Här, här, här, här, här, här och här.

Om inte länken funkar kan ni här nedan läsa Annas inlägg om det Kalla fakta PPs Ingrid Jonsson medverkar i idag:

”Publicerad 28 maj 2018 06:00

Ett hån mot alla de som far illa i vården

Läkarlegitimationen är personlig – men läkaren slipper ta personligt ansvar om en patient skadas eller dör.

Det är effekten av de senaste årens förändringar. Patienternas möjlighet att få sin sak prövad av en opartisk instans har begränsats kraftigt.

Det strider mot den allmänna rättskänslan. Och det är ett hån gentemot de som farit illa i vården.

Granskningen av vården har flyttats från individ- till systemnivå. Man ska ”inte leta syndabockar”, heter det.

Men effekten blir att patienter upplever sig helt maktlösa mot sjukvården. Utan att vården för den delen blir säkrare.

Läkare och annan legitimerad vårdpersonal kan inte längre ”prickas”, det vill säga få en varning eller en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Samtidigt har det blivit svårare för patienter att klaga på vården, och få en oberoende prövning. HSAN är den instans som har mest muskler, genom att de kan dra in legitimationen eller utfärda prövotid. Men patienter får inte längre anmäla dit. 

Och numera ska Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bara utreda de mest allvarliga händelserna, som när någon dött eller fått bestående skador.

I stället ska patienten i första hand vända sig till den läkare eller den klinik man är missnöjd med. Man behöver inte vara politiker eller vårdbyråkrat för att fatta att det kan kännas både obehagligt och helt fel.

Nästa instans är landstingens egna patientnämnder, som varken bedömer, utreder eller kritiserar. Patientnämnderna har inga sanktionsmöjligheter alls utan ska i princip bara medla. Fullkomligt tandlösa.

Det ska sägas att flera patientnämnder ändå varit kritiska till inskränkningarna i patienträttigheterna. Samtidigt som Läkarförbundet lobbat för dem.

Som patient är du i totalt underläge från början gentemot läkare och annan vårdpersonal. Att du sen inte ens kan få en oberoende granskning om du blivit illa behandlad eller skadad är ett hån. Det strider mot de flesta människors uppfattning om vad som är rätt. I förlängningen skadar det här förtroendet för sjukvården. Ja, faktiskt också för samhället. Riv upp och gör om!”

Omigen: tack Anna, för att du ser vad vi ser!

 

4 Replies to “Uppbackning!”

 1. Äntligen börjar det hända något, hoppas att detta kan öppna ögonen på beslutsfattare att det måste göras något nu och det är akut

  1. Ja, man kan ju alltid hoppas att startskottet till förändring kommer nån gång. Dock är jag så pass luttrad i gamet nu att jag inte tror det. Se bara vilken inställning flera i programmet har! Livrädda för att peka ut ”syndabockar”! När det inte alls handlar om det – systemfel är systemfel och kan åtgärdas. Individ-problem är betydligt svårare att komma till rätta med. Inte lika enkelt att förändra personer som rutiner. Kommer ta en mansålder till innan vi får bukt med alla dåliga mind-sets inom vården. Ledsen men så tror jag.

 2. Likadant på sjukhusen när man fått en bestående skada vid operation
  , läkarna skyddar varandra och hos LÖF och patienskadenämden har man inget att hömta .
  De behöver vara ett utlåtande från sin egna såkallad specialist i fallet som kan skriva vad som helst . Spelar ingen roll hur mkt bevis man har och har advokat som man får betala tusentals kronor till .
  Helt kört . Sånt mygel . Finns ingenstans man kan få hjälp .
  De kan förstöra ett helt liv man kan inte jobba och får knappt något i sjukersättning ..
  det är ju inte jag som har skadat mig själv under operationen eller lämnat kvar grejer i kroppen som skadar andra organ ..
  nä ingen rättvisa .
  Vad är ett liv värt ???
  Inget för dem – bara pengar pengar och sin egen heder ????

  1. Eller hur? Jag vet i alla fall numera vad MITT liv är värt: 5.000 spänn. Det är vad jag fick i ersättning för att nästan ha förlorat livet i vårdens regi …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.