Transparens – nyckeln till patientmakt

Teckning: Mia Berg
Teckning: Mia Berg

Nyckeln till patientmakt ligger i stor utsträckning i vårdens transparens. Det finns en fara i att lära för mycket av sina misstag. Som i fallet med Region Skånes kvalitetsgranskning av primärvården. I en artikel i Dagens Medicin läser jag om denna, för patienten, utveckling i fel riktning.

Då man för några år sedan offentliggjorde de resultat man fick i dåvarande granskningen, blev effekten en känslostorm i media från de vårdcentraler som prickats. Man var rädd att många patienter kanske skulle utebli då de fick reda på att vårdgivaren prickats. (!)

Jag reflekterar: jaaa … I min värld är svaret enkelt – håll er på tå, se till att inte bli prickade så är problemet inget problem. Höj kvaliteten på den vård ni ger. Torde vara simpelt nog.

I regionens senaste granskning har man istället valt att inte offentliggöra vilka som fått anmärkningar. Man har helt enkelt lyssnat på vårdgivarnas oro över försämrad ekonomi, snarare än att ta patienternas säkerhet och rätt att välja vårdgivare på allvar.

Hela tio stycken vårdgivare fick anmärkningar och två blev även anmälda till IVO. Vilka det är kan vi som vårdtagare inte veta. Det känns ju tryggt …

Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör för regionen, säger att man ”inte velat skada vårdgivarens ekonomi eller varumärke”. I sammanhanget känns det så klart viktigare än att se till att patienter inte lider skadan istället.

Sjukvårdsdirektören menar att anmärkningarna i olika grad kan handla om okunskap från vårdgivarens sida, i till exempel hur man registrerar, och då ska inte det påverka patientens vårdval negativt. Vilket vi så klart håller med om! Vårdgivarna kommer att erbjudas hjälp för momentet med registrering, men om felen inte avhjälps kommer regionen att vidta åtgärder. Efter hur lång tid då är min följdfråga? Ska vårdgivaren få en månad på sig att korrigera missarna? Två månader? Två år?

Sekretessbeläggningen är överklagad av en journalist vid Kristianstadsbladet. Kunde vara intressant att ta en diskussion med den journalisten. Tror jag ska göra det.

grupploggajoeturk200

6 Replies to “Transparens – nyckeln till patientmakt”

 1. Lysande inlägg!! Och som visar hur uselt medvetandet är på ansvarigt håll att vården står i medborgarnas tjänst. Om Sverige hade en stark medborgarrättsrörelse skulle självklart ansvarsutkrävande kunna göras i domstol. Det som belyses i artikeln är en skymf mot demokratin och allas lika värde.

  1. Tack! Jag håller med dig. Medborgarrätten är en av grundstenarna i en fungerande demokrati.

 2. Den här frågeställningen är mkt. intressant. Många är rädda för att visa hur det verkligen ligger till. Självfallet ska en patient vara bättre informerad i frågan om vilken läkare eller vårdenhet denna/e ska ha att göra med eller inte. Jag har läst om det här för länge sedan också. I USA finns exempel på bättre tydlighet i detta – å andra sidan har amerikanska patienter också andra ekonomiska incitament att kunna verifiera tillbaka med. Tack för att du börjar ventilera frågan – att det finns ett twitterkonto man kan hitta och en blogg man kan orientera över för mer.

  1. Tack själv! Jag är tacksam för alla som läser och kommenterar!

   Och precis som du säger, det finns en utbredd rädsla för att stöta sig med vården eller för den delen; alla auktoriteter/myndigheter. Man är rädd att det ska gå ut över framtida kontakter med vården.
   Jag har inget mer att förlora. Ju hårdare motstånd ju mer slåss jag.

   Parallellen du även drar med USA är högst relevant – dels betalar patienten ett högre pris för vården, dels kostar det mer att göra fel. Alltså har man där två variabler för vården att hålla sig på tå. Patienten som kund helt enkelt. //Mia

 3. Problemet är att man som patient inte kan orientera sig i förväg – bort från dåliga aktörer. Det blir tyvärr trial and error på patientens bekostnad. Det borde bli lättare att omplacera de legitimerade som uppenbarligen inte passar för yrket till andra administrativa uppgifter eller liknande. Beroende hur det eg. står till med kompetensen inom sitt område borde de erbjudas andra uppgifter. Det sitter för många dåliga läkare och bara mässar på sina poster. Det behöver bli lättare för allmänheten att se till att det syns vem det gäller – skicka på vidareutbildning eller porta från vårdyrken helt och hållet – precis som man kan ålägga djurförbud. Det är väl lite som att dra in en legitimation. Det är för lätt för oseriösa att kunna snurra vidare i systemet. Folk skyller ifrån sig på dumheter. Sakförhållanden kollas inte upp. Hur många psykiskt sjuka aktörer kan det finnas där ute? Sociopater – psykopater – narcissister i tjänst? Sådana personer är oerhört manipulativa och vet hur de ska göra för att överleva och fortsätta manipulera och skapa mer ont än gott…

  1. Håller helt med! PP har en teknisk innovationsidé som skulle kunna avhjälpa problemet till viss del. Men som du vet, får vi ingen som helst hjälp med utvecklingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.