Tina von Platen

tina

Tina och hennes man förlorade sin ofödda dotter, Ellen sju månader, under Tinas tarmvredsoperation i december 2014, varvid man inte först tog ut babyn för att försäkra sig om överlevnaden.

Första gången Tina kom in på akuten med svåra buksmärtor, var den 26e december. Hon blev då  kontrollerad och medicinerad, men dock gjordes ingen magnetröntgen. Hon blev hemskickad med uppmaningen att söka igen om problem uppstod. Efter några timmar avtog smärtlindringen och Tina fick mycket ont igen. Tillbaka till akuten. Timmarna gick, Tina fick mer smärtlindring men tyvärr insåg inte personalen allvaret i situationen. Senare den kvällen tog man beslut om akut operation.

Under hela den cirka sju timmar långa operationen, kontrollerades lilla Ellens hjärtfrekvens endast tre gånger och inte som man kunde ha förväntat sig – konstant.

Vid sista kontrollen fanns det ingen frekvens alls. Då först görs ett akut kejsarsnitt. Man får igång hjärtat men Ellens kropp var så försvagad av den svåra syrebristen och dagen därpå avled hon. En dag gammal.

Tina och hennes man ställer sig högst frågande till varför man inte tog ut Ellen, om inte direkt så åtminstone när det gått en tid in i operationen när de insåg allvaret, samt att de inte hade någon ”möjlighet” att övervaka henne (enligt vad läkarna sa).

Hur kan detta få förekomma? Hur kan ett sjukhus inte ha en plan för hur man bäst tar hand om foster i de fall mamman akut måste opereras? Varför måste barnets liv sättas på spel?

Tina är fortfarande sjukskriven, ett drygt halvår efter händelsen, och är djupt medtagen. Hon lider av svår utmattning och har inte ork att skriva om händelsen själv.

Det värsta av alltihop, är att allt hade kanske kunnat undvikas om man redan först gjort ett kejsarsnitt. Återigen någon som blir drabbad och får men för livet för att det saknas rutiner och felaktiga beslut tas.

grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.