Tänder i sjukvårdsförsäkringen

I mitt första inlägg tänkte jag tala en del om tänder. Som ju flesta förstår, ingår inte dessa i den övriga kroppen. Inte gällande sjukvårdsförsäkringen alltså …

Under incidenten på akuten, slog jag i min käke hårt när jag handlöst föll i golvet från britsen under krampanfallet. I dryga två månader efteråt saknade jag helt känsel i vänsterkäken utom ibland då det ilade i mina hörntänder. Jag kände I N G E N T I N G när jag var hos min egen tandläkare för undersökning. läpp03junkoplit

Gudarna ska veta att jag kämpade både länge och hårt för att få sjukvården att stå för en tandundersökning vilket de vägrade göra. Min läkare hjälpte till så mycket hon bara kunde och hade även haft klinikchefen inblandad men deras händer är bakbundna. Bakbundna kanske man då tänker? Ja, av dessa eviga politiska beslut som lägger hinder i vägen för patienten när de istället borde underlätta.

Under de fyra dagar jag låg inlagd för övervakning, pratade jag flera gånger med de olika läkarna på avdelningen om mina tänder. Jag fick träffa en öron-näsa-halsspecialist (?) som konstaterade att tänderna och käken var helt fasta, inga frakturer. Detta stillade dock ej min oro. Det finns väl andra skador man kan råka ut för på tänderna?

Efter hemkomsten kontaktade jag kliniken gällande en rad frågor kring de efterkontroller jag blivit kallad till, samt återigen ta upp frågan om mina tänder. Jag frågar sköterskan om det inte finns någon möjlighet för mig att få träffa en specialist, kanske på Tandvårdshögskolan rakt över gatan? Får då beskedet att nej, jag måste ta detta med ”min egen tandläkare”. Och när jag påpekar att det känns inte rimligt att jag själv ska bekosta en tandundersökning, pga av en skada jag ådragit mig I VÅRDEN (??!!), får jag svaret att det kan de cleara i efterhand med patientförsäkringen.

Ej heller detta lugnar mig, då det hela känns väldigt löst förankrat. Vad har jag för garantier att det sker? Inga! Och vem ska ta ansvaret om tre månader eller om tio år när mina tänder börjar krångla pga av slaget när jag damp i golvet? Jag insåg att jag inte kom längre och avslutar samtalet.

Efter ytterligare lite tid, gör jag ett nytt försök. Talar med en sköterska om min käke och mina tänder, då känseln börjar återvända och tänderna ömmar. Sköterskan lovar meddela läkaren om eventuell remiss.

Efter en veckas tystnad, ringer jag så själv upp igen för att kolla om remissen blivit skickad. Det finns inga noteringar om någon remiss. Denna sköterskan lovar igen att påminna läkaren. Under resten av veckan väntar jag besked men tystnad råder.

Då tänker jag i mitt stilla sinne, är det så här man gör i förhoppningen att ”problemet” – jag, ska försvinna av sig själv? I förhoppningen att folk inte orkar tjata? För sin rätt?

Veckan därpå får jag så ett brev från läkaren där hon meddelar att remiss till sjukhustandvården är skickad, men att jag måste stå för kostnaden själv.

Och där tappade jag koncepterna fullkomligt! Blev TOTALT SKOGSTOKIGT HEDNISKT RASANDE av beskedet när jag läste! Skrek rakt ut i frustration och besvikelse, tog en sko och drämde med all kraft i väggen! Tror ni på fullt allvar det är sånt här som behövs för att läka en människa??!!

Efter ytterligare några dagar, ringde en kvinna från sjukhustandvården upp mig. Jag kan säga att det samtalet hjälpte INTE min sinnesstämning … ”En patient som kan gå, stå och tala själv kan vi inte hjälpa.” Hennes vidare råd är att tala med min egen tandläkare och ta det med mitt försäkringsbolag (vilka redan meddelat att de inte lyfter ett finger i saken).

Klockan var inte ens tio, och jag var helt utslagen av det samtalet. Hela hennes ”det-är-inte-vårt-ansvar”-inställning gör mig helt matt. När hon sedan till råga på allt säger att jag ”måste se saken ur deras synvinkel”, blir jag helt förstummad och känner att jag bara vill svara ”men hur skulle det vara om sjukvården istället försökte se saken ur min, patientens, synvinkel”?! Orkade inte. Tror jag bara avslutade samtalet där och då …

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.