Svenska akutvården sämst i Norden

Artikeln om hur den svenska akutvården är sämst i Norden kom passande. Jag läste den precis efter min egen senaste vända på akuten. Återkommer till det besöket snart.

Jag börjar med slutet – artikeln avrundar med att konstatera att ”mer pengar” inte är lösningen på en bra vård. Något jag själv länge hävdat, och något som gäller för alla problemsektorer i samhället, skolan, vården, omsorgen etc.

Det krävs mer än bara pengar. Pengar är en bra start, men så länge vården är fast i gamla tankemönster och inte vill förändra beteende, spelar det ingen roll hur mycket pengar som pumpas in. Som i allt förändringsarbete, personligt eller i större skala, krävs nya tankar och lösningar. Det ny-tänk vården enligt mig behöver är framför allt att ta lärdom av servicenäringen – behandla patienten som en viktig kund man vill behålla. Att detta sättet att tänka i vården saknas, syns tydligt i resultatet av rapporten. De vetenskapliga disciplinerna vinner över de humanistiska.

Tydliga skillnader länderna emellan syns framför allt i förhållandet mellan akut- och primärvård, där Sverige ligger bra till vad gäller forskning. Något som delvis går ut över patienterna som söker akutvård då tiden inte riktigt räcker till bägge områdena. Vad gäller behandlingsresultat och överlevnad, står sig däremot svenska akutsjukvården mycket bra. Vården av hjärtinfarkter, stroke och cancer ligger Sverige mycket bra till.

Primärvården i övriga Norden är väsentligt mer produktiv, något vi i Sverige hört sedan decennier tillbaka att vi måste bli bättre på. Men fortfarande inte blivit. Läkarna i Sverige träffar betydligt färre patienter under ett arbetspass än i övriga länder, samt andelen primärvård är extremt låg. Till skillnad från i Finland där man gör precis raka motsatsen – bygger ut primärvården och har en hög andel läkarbesök på vårdcentralerna i stället för på sjukhusen.

Varför måste svenska politiker uppfinna hjulet varje gång? Tankemönstret som behövs förändras här är att ”Sverige kan bäst!” – nej, Sverige kan inte alls bäst. Se, lyssna och lär istället för att fortsätt försöka få liv i ett systemtänk som sedan länge självdött.

De som i slutänden betalar för envisheten att inte förändra det som inte fungerar (sparniten) är vi, patienterna. Ibland med livet som insats. Jag kan inte låta bli utan att dra parallellen till denna artikeln i SvD – om hur barn i Sverige blir utan livsviktiga operationer och istället tvingas söka vård utomlands. Är det vad vi har kommit till? I svenska välfärden?

grupploggajoeturk200

 

2 Replies to “Svenska akutvården sämst i Norden”

  1. Konsekvensen av att sjukvården i Sverige saknar patientperspektivet, vilket alla är medvetna om utom patienterna som inte tror det kan vara möjligt. Men så är fallet alltifrån utformningen av patientsäkerhetslagen. Sverige utmärker sig också med att ha mindre antal sjuksängar än andra länder i hela OECD.
    Det behövs en stark medborgarrörelse partipolitiskt obunden för ett angeläget ifrågasättande av situationen. Men i överhetssamhället Sverige är det så tyst i medborgarleden. Det kostar heller inget att köra över medborgarna. Heja på Mia Berg, du är superviktig!!

    1. Man tror det är möjligt först när man som patient hamnar i sitsen av obefintlig patientsäkerhet. Hade nu inte denna rapporten kommit och slagit omkull teorin att det minskande antalet sjuksängar beror på en ökande primärvård, hade man kunnat tro det var det det handlade om, om man ville vara välvillig. 😉 Jag tackar för hejaropen och tänker inte vara varken tyst eller överkörd i fortsättningen heller! Du är viktig du med som hejaklack! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.