Surgicon – som PP inom kirurgi

Bild: Surgicon/Meetings International Magazine
Bild: Surgicon/Meetings International Magazine

Surgicon – en organisation som är lite som PP fast inom kirurgi, och den senaste i raden av våra samtalspartners. Jag och Margareta Berg (nej, inte släkt …) 😉 hade nyss ett mycket givande samtal via Skype kring våra respektive svårigheter och glädjeämnen, och kunde snabbt konstatera att vi har mycket liknande erfarenheter kring hur vi ska kunna komma igenom med våra viktiga budskap till och för vården.

Margareta har själv lång erfarenhet som läkare och startade sitt projekt 2010 i syfte att kvalitetssäkra kirurgin och på så sätt verka för en ökad patientsäkerhet. Hennes främsta budskap till vården är att den behöver jobba med betydligt fler kontroller och drar här parallellen med flyget, vilket även PP ofta gör, där man som pilot testas varje år, kontinuerligt under hela sin karriär, men en kirurg behöver aldrig testas?!

Hon visar mig denna trappan som är en möjlig bild av en kirurgutbildning, där man istället för en enda slutexamen, tar en rad olika del-examen vilka resulterar i olika nivåer av läkarlicensen:

Surgicon´s surgical staircase

Margaretas övertygelse är att läkarutbildningen idag är felaktigt uppbyggd och man bör istället även separera de specialistutbildningar som riktar in sig medicinskt, från de som riktar in sig på ett rent hantverk, som kirurgin. Då den förra linjen kan koncentrera sig på just teoretisk kunskap, måste den senares handfasta träning bli betydligt större.

Vilket innebär att läkare på AT- och ST-tjänst, de olika stadierna av praktik innan examen, behöver inte bara mer träning, men även mer övervakning under träningen och inte ska vara tillåtna att operera helt på egen hand. Hon påpekar att i Sverige har vi alltid gjort så här, haft ännu ej utexaminerade läkarstudenter vid operationsborden, men att riskerna med att lämna ej klara läkare ensamma, ökat de senaste åren beroende på tidpress och andra indragningar i vården. Alla behöver kunna ha en back-up, säger Margareta.

Hantverket, pratar hon sig gärna varm om. Och det är något jag verkligen kan relatera till, med min egen bakgrund som sömmerska. Ja, man kan läsa teorier och lära sig dem, men i alla yrken som utförs med händerna krävs även praktisk träning. Mycket. Praktisk. Träning. Något kirurger idag inte får.

Jag har sytt sedan mina sena tonår, knappt fyrtio år sedan, och är fortfarande inte felfri. Sömmerskorna på Chanels ateljé är bäst i världen på sitt hantverk men syr ändå fel. Sätter man en syskole-elev att på egen hand färdigställa ateljéns mest avancerade detaljer i de allra svåraste materialen? Tror ni fattar …

grupploggajoeturk200

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.