Spara på admin?

Tänk om Sverige kunde spara in på administrationen istället? Jag vet följande:
Gunilla, undersköterska och 50+ är sjukskriven från sitt jobb i Hemtjänsten för Gunilla har ont i en tumme. Sjukskrivningen har av någon anledning dragit ut på tiden. Försäkringskassan skickar därför Gunilla på en så kallad ”Försäkringsmedicinsk utredning” för 50.000kr. En erfaren specialistläkare, sjukgymnast, arbetsterapeut och psykolog ska undersöka Gunilla i 1½ timma vardera, och sedan konferera gemensamt. Utredningen tar sammanlagt flera veckor.

När man vrängt ut och in på Gunilla i flera veckor kommer det fram följande: Gunillas svärmor bor i uppgången intill. Nyligen fick svärmodern en stroke, med kvarstående halvsidesförlamning och talsvårigheter som följd. Hemskickad med hemtjänst. Två kilometer längre bort bor Gunillas föräldrar. Pappan är 78 år och gravt senildement, och sköts hemma av hustrun som är 76 år. Det gamla paret vägrar hemtjänst.

Så hur fungerar det i verkligheten för Gunilla? Hon sköter både svärmor och föräldrar i flera timmar varje dag, som deras hemtjänst. Därför orkar hon inte jobba heltid inom hemtjänsten, ovanpå detta. Men i verkligheten utför hon samma jobb som hon gör i sitt vanliga jobb i hemtjänsten. Därför måste hon vara sjukskriven, och få sin inkomst från sjukkassan istället.

Tänk om vårt administrativa system varit något flexiblare? Tänk om Gunilla kunde gå till sin chef och förklara hur det verkligen ligger till, och få uppdraget att utföra sitt vanliga hemtjänstjobb hos sin svärmor och sina föräldrar? Istället för hos någon annan, som hon inte känner? Och jobba som vanligt, istället för att gå sjukskriven?

Och tänk ett steg till: Tänk om man slog ihop Sjukkassan, A-kassan och Socialtjänsten till en enda penningpåse? Gör Sjukförsäkringen, Arbetslöshetsföräkringen och Socialförsäkringen till en gemensam försäkring, som används oavsett orsaken till varför man inte kan försörja sig? Oavsett om man är mamma- eller pappaledig, sjuk, arbetslös eller är ”utförsäkrad” kunde man då få en och samma enhetliga Medborgarlön. Denna lön skulle ligga strax under lönenivån för ett vanligt arbete, så att det alltid lönar sig mer att jobba.

Lägg därefter till möjligheten att ta en egen tilläggsförsäkring som man t ex har i Frankrike, en sk ”Mutuel”. Jag ska ge ett exempel: I Frankrike får man ut ungefär 70% av sin lön vid sjukdom. Den egna tilläggsförsäkringen täcker upp för resterande 30%. Om man är i arbete och blir sjuk får man således ut 100% av sin lön. Försäkringen av de sista 30 procenten är inte särskilt dyrbar, och alla som har ett jobb har råd med en sådan.

Då skulle en enhetlig Medborgarlön ge arbetslösa och sk ”utföräkrade” lite mindre pengar. Men, det kanske vore rättvist någonstans?

Och TÄNK så mycket pengar samhället skulle kunna spara in på alla funktionärer och administratörer som får lön för att vända papper på landets alla Försäkringskassor, på alla Socialkontor och A-kassor? Då kanske vi inte skulle behöva ha några fattigpensionärer längre, för skattekassan skulle räcka längre.

Under en omställningsperiod skulle vi ha en hel generation arbetslösa administratörer. Men vi har haft sådana perioder tidigare och kommit ur dem, t ex under varvskrisen när skeppsvarven lades ned och när Volvo avskedade 7000 personer. Administratörskrisen skulle gå över den också. 

2 Replies to “Spara på admin?”

  1. så sant – det franska välfärdssystemet är långt bättre uformat än det svenska. Det är förstås därför vi aldrig hör om det i svenska medier vars beröringsskräck för allt franskt är groteskt.

    1. Håller med. Som exempel kan nämnas den franska patienträttsorganisationen ”Le Lien” – som är Frankrikes största patientförening och precis som vi riktar sig mot vårdskadade. Den startade precis som vi också – med en olycka i vården. Och så vill en av de fonder vi sökt medel ur tycka att vi har ett ”svagt projekt” … Ja, jo, visst, vi har bara potentiellt drygt 100.000 medlemmar när vi nått ut till alla vårdskadade i Sverige. Lite annorlunda perspektiv på saken på kontinenten. http://www.lelien-association.fr/asso/index.php

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.