Sommarnyheterna i korthet

Mias hittekatt Björn i sommarskrud.

Även PP går på halvfart nu under sommaren, vilket ni säkert märkt, men jag tänkte ändå dela med mig av sommarnyheterna som inkommit. PP har ju en del trogna följare som tipsar om ett och annat som händer i vården, vilket vi är mycket tacksamma för, då det är svårt att hinna fånga upp allt själv. Jag samlar allt i detta inlägg.

Återigen måste jag sorgset konstatera Sveriges oerhört arroganta inställning gällande hur vi tror vi redan kan allt bäst av alla och behöver inte lära oss något nytt. Sverige är fullkomligt som det är redan! Så. Och därmed basta!

Det handlar om en internationell konferens på temat hur delad kunskap gynnar alla som arbetar med den. Hade Sverige någon delegat med? Nej. För det där behöver inte svenska vården – ta del av internationell forskning och globala rön. Vi kan ju redan allt! Se bara hur bra det går för alla som blir smittade av fästingburna sjukdomar i Sverige för att vår vård förnekar internationella forskningsresultat och behandlingar …

Och nu ska jag beta av en hel lång rad med gruvliga konsekvenser av en svensk vård i fritt fall, och ännu värre blir allt nu under sommaren, med ännu fler indragna vårdplatser och utebliven personal. Horribla ”misstag” som resulterar i människors förvärrade lidanden och i värsta fall död. Varsågoda! Svenska vården i en sommarkavalkad!

Vi kickar igång med det av oss redan ökända Sunderbyns sjukhus i Norrbotten- här opereras det på fel sida trots markeringar! På ett litet barn. Bravo! Vi får hoppas ärren blir snygga i alla fall.

Vi fortsätter vår rafflande kavalkad med nyheten om 80-åriga Ulla som två gånger skickades hem från Mölndals akut och fick till slut remiss till sjukgymnast. Hon hade blödande magsår. Och dog av det. Hur tänkte man här? Att det inte spelade någon roll för hon var ju så gammal ändå?! Ättestupans återinförande, någon?!

Nästa ”miss” står Centralsjukhuset i Karlstad för. En man från ett boende som behandlats med på tok för hög dos vätskedrivande och till följd av det fick akut njursvikt! Vad?! Hörde jag rätt?! Han överlevde i alla fall men blev tvungen att ligga inlagd på sjukhuset i en hel vecka. Det är vad jag kallar bra ekonomi det!

Sedan finns det de som avlider i duschen på vårdavdelningar i Västerbotten. Visst olyckor kan hända, men när man har med äldre att göra, en person som behöver hjälp att duscha, är man då inte extra vaksam och noggrann? Nu utreds fallet för att förebygga liknande händelser i framtiden …

Och så har vi de fall som inte behandlas alls – som det barn med benfraktur som bara helt sonika skickades hem igen från Nyköpings lasarett. Man hänvisar till en ”kommunikationsmiss” … Ja, gudarna ska veta att kommunikation är svårt!

Här har man inte heller lyckats ge någon vård. En patient med stroke som fick besöka tre olika sjukhus, Sahlgrenska, Mölndal och till slut Östra sjukhuset innan någon vård kunde ges. Man beklagar det inträffade. Känns betryggande att veta.

Tydligen är ”tre” en magisk siffra inom vården, för ännu en patient blev runtskickad mellan tre olika vårdinrättningar, Sahlgrenska (igen?), Lidköping och Östra (igen?). Patienten var nyopererad för hjärnblödning och dog. Hej och hå som det kan gå!

Och så på detta en liten nyhet om hur det stjäls narkotika för ansenliga pengar på våra sjukhus. Stölder som (så klart!) aldrig utreds. Inga andra brott utreds ju, så varför skulle dessa? Värst är nog det faktum att narkotiska preparat förvaras inom lås och bom med tillgång endast av vårdpersonal. Säg inte till mig att korrupt personal inom vården inte är värre än någon annanstans! Mår illa.

Och som kronan på verket avrundar vi sommarens olyckskavalkad med en läkare på KI som sexofredat patienter. Inom psykiatrin förstås. Inte konstigt det kan fortsätta under flera års tid – patienterna är ju knas redan och ingen behöver tro på vad de säger! Kan det bli en bättre och mer värdig avslutning på en sommarkavalkad i svenska vården undrar man?

Kanske det här kan vara en framtida lösning – ”under cover mystery shoppers” – på samma sätt som man testar servicebenägenheten i handeln kan man skicka ut låtsaspatienter att testa vårdbenägenheten. Kan vara något för Sverige kanske? Känner nån nåt landsting som skulle känna sig hågat att köra en ”beta-test” ställer jag upp!

Varudeklaration: ovan inlägg kan innehålla spår av sarkasm.

2 Replies to “Sommarnyheterna i korthet”

  1. Kavalkad av sjukhus och vårdmissar. Ja många flera ska dö innan denna sommaren är slut. Jag själv låg nyss ilagd några dygn för EP kramper på grund av för mycket smärtstillande medicinering.
    Jag sattes på toan själv, huvudet i kaklet. Läkaren fick komma och undersöka ev skador mitt i natten.
    Hade tur igen, inga större skador endast mjukdelskador storra blåmärken.
    Men de kommer aldrig att erkänna att de inte borde lämnat mig själv

    1. Illa. Riktigt illa. Antar att du är så trött på anmälningar vid det här laget, men trots det – anmäl!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.