Sommar och vårdbrist

Bild: TV4
Bild: TV4

Snart är sommaren här. Och med den en ännu större vårdbrist än normalt. Som om det vore möjligt tänker jag då, men jodå, alltid kan den redan till bristningsgränsen hårt ansträngda vårdapparaten tänjas ut lite till.

TV4 Nyheterna har gjort en kartläggning över hur vården ser ut i de olika landstingen inför sommaren, och inte många klarar granskningen – hela 18 landsting av 21 uppvisar ännu större brister inför sommaren än normalt.

I klippet talas det, som vanligt, om ”sköterskebristen” och hur den slår hårt mot vården.

Min reflektion – ”sköterskebrist”? Verkligen??!! Lider Sverige verkligen brist på sköterskor?

Tala klarspråk är ni snälla! I Sverige utbildas tillräckligt många. Faktum är att vi i Sverige ligger i absoluta toppen gällande tillgång på vårdpersonal per capita i hela EU, men lider ändå ”brist”. Alltså glappar det någonstans. Handlar det inte om att vi visst har tillräckligt med sköterskor, men att de väljer att hoppa av vården? Av anledningar som överarbetning, utmattning och oförmåga att utföra sina jobb ordentligt? Så sluta använda felaktiga och missvisande ord – en sköterskebrist betyder för få sköterskor.

I klippet intervjuas en sköterska som bekräftar detta – hon säger sig fundera på att helt lämna vårdyrket och satsa på något annat ”mindre stressigt”. Tja, det får man väl ha respekt för? Att folk faktiskt vill ha yrken där man känner en viss tillfredsställelse över det man gör? Tyvärr verkar inte budskapet gå fram på högre ort … Och Sverige tvingas ännu en sommar se vården stänga ner över större delen av landet.

Enligt Gabriel Wikströms uttalande i klippet, ”ligger denna frågan väldigt högt upp på agendan”.

Lustigt nog är Stockholms Läns Landsting ett av dem där det inte i nuläget kommer att råda någon brist under sommaren enligt kartläggningen. Men det är ju klart, Stockholm är viktigt! Kan undra varför …

grupploggajoeturk200

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.