Skapa ett ännu större problem

Vården är nu i ett läge där man på grund av bristerna, skapar ännu större problem i längden när man inte kan erbjuda patienterna den vård de behöver för att överleva. I en artikel i SVT läser jag om hur Solbritt Björkstrand nekats operation av Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Solbritt har cancer i bukspottskörteln och blev hemskickad igen för att man saknade både vårdplats och personal för hennes operation.

När Solbritt påpekade för en läkare att hon blev hemskickad med en dödsdom, höll han med och sa bara: ”-Ja, tyvärr.”

Professor Malin Sund, tillförordnad verksamhetschef vid Norrlands Universitetssjukhus, bekräftar den inställda operationen och säger vidare: ”-Vi har varit tvungna att stryka patienter på grund av vårdplatsbrist, det här är ett sådant fall. Sängarna tas helt upp av akuta patienter. Bara den här veckan har vi strukit fyra cancerpatienter och en kärlkirurgisk operation.”

Problemet med Solbritts tumör är att om den växer för mycket, går den inte att operera bort. Så där har man alltså vips skapat sig ett ännu större problem! När sedan väl Solbritt får en tid för operation, ja, så går inte det, utan då måste man kanske istället påbörja cellgifts- och strålbehandlingar. Som innebär längre behandlingstid. Med ökat obehag och risk för Solbritt. Om det ens i det läget bedöms som ”lönt” …

Hon känner nu att sjukhuset givit henne dödsdomen i och med att man inte kunnat ge henne en ny tid inom en överskådlig framtid. Och inte lär hon kunna parkera sig i ingången till sjukhuset och kräva den vård hon har rätt till, då blir hon väl polisanmäld …

Jag vet inte vad ni där ute tycker, men min omedelbara reaktion på detta är att sjukhuset är de som borde polisanmälas. Då man medvetet underlåter att vårda en patient som man vet blir sämre och kan dö om hon inte får behandling?! Är det så att underlåtenhet av behandling inte utgör vållande till kroppsskada eller sjukdom (Brottsbalken, kapitel 3 paragraf 8), då vållandet måste vara en aktiv handling, och i detta fallet är det istället en utebliven handling? Det ironiska är att lagen formulerar ”ifall offret har behövt uppsöka sjukhus för vård eller inte” – så vad gör offret om det de facto är sjukhuset som är upphovet?

Förvisso existerar ingen läkared i Sverige längre, utan det är istället Socialstyrelsen som ger de etiska anvisningar man som läkare förväntas följa. Frågan är om den politiska styrningen (som jag skrev om här), går före?

grupploggajoeturk200

 

2 Replies to “Skapa ett ännu större problem”

  1. Heja Mia. Rättsstaten måste sannerligen kopplas in för att slå vakt om medborgarnas rättigheter. Politiker och vårdapparat kan i dagsläget agera hur nonchalant som helst. Det blir ingen påföljd. Utan en rättsapparat i medborgarintresset är Sverige vad det nu är: en urusel demokrati och en skandal jämfört med övriga EU.

    1. Ja, det verkar inte bättre … Tragiskt och framför allt ovärdigt ett land som Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.