Ska spiralen sitta kvar eller inte?

Bild: www.umo.se
Bild: www.umo.se
Om du har haft bröstcancer och har en hormonspiral, ska spiralen sitta kvar eller inte? Det är frågan som en kvinna i 55-årsåldern ställde sig efter sina besök inom sjukvården.
Vi kan kalla kvinnan för Anna eftersom hon vill vara anonym.
För drygt 10 år sedan fick Anna bröstcancer. Hon hade några år tidigare fått en hormonspiral insatt, vilket hon också informerade om när bröstcancern upptäcktes. Inga invändningar om denna kombination hördes då.
I våras fick Anna plötsligt en blödning och kontaktade sin barnmorska. Spiralen plockades ur och Anna fick information om att det inte är lämpligt att ha den då hon tidigare har haft bröstcancer. Barnmorskan skickade Anna vidare till kvinnomottagningen för noggrannare kontroll. Prover togs och allt var normalt. Anna uppmanades att återkomma om hon skulle få nya blödningar.
Ett antal månader senare fick Anna ytterligare en blödning och kontaktade kvinnokliniken igen. Ny undersökning och nya prover togs. En vecka senare kom ett brev från läkaren som säger att även denna gång är proverna normala.
En lättnad infann sig hos Anna då hon tidigare, av förklarlig anledning, hade känt sig orolig. Hon hade ju använt spiraler under lång tid utan att ha kännedom om att det inte var lämpligt för henne då hon tidigare har haft bröstcancer.
Sen blir förvåningen stor då hon läser vidare i brevet, ”förmodligen skulle man kunna råda bot på denne (läs blödning) med hjälp av en hormonspiral. I de flesta fall blir man blödningsfri med en sådan i din ålder. Boka tid hos din barnmorska för detta om du är intresserad.”
Anna blir alltså rekommenderad att sätta in en spiral. En spiral som hon tidigare blev tillsagd att ta bort.
Nu har Anna försökt nå läkaren för att få höra en förklaring och hur han tänker. Läkaren skulle ringa upp men det har han inte gjort.
PP ringde en barnmorska och frågade henne vad hon anser. Inga tveksamheter, hon svarade att deras direktiv var att inte sätta in spiral på en tidigare cancerpatient. Under samtalets gång läste hon ur FASS och samma svar där.
När jag läser Annas brev till oss så undrar jag om läkaren över huvud taget har läst Annas journal? Där finns information om Annas tidigare bröstcancer.
Om Anna skulle följa läkarens råd att sätta in en ny spiral och cancer skulle utvecklas p.g.a. den, vem har då ansvaret? Anna? Som följde läkarens råd. Läkaren? Som gav rådet. Eller FASS?
grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.