PP:s Lena i tidningen Syre

Tidningen Syre har intervjuat vår Stockholms-ansvarige, Lena Kullman, om hur det gick till när hennes son Johan skadades svårt i vården. Här kan ni läsa artikeln. Den inleder med en intervju av Päivi Vilkkavaara och den nationella vårddemonstrationen som PP deltar i på flera olika ställen. Scrolla lite ner i artikeln så följer intervjun med Lena.

Funkar inte länken, kan ni även läsa artikeln här nedan:

”Krisen i vården: Johan var inlagd – ingen upptäckte hans stroke

Vårdavdelningen missade Johan Norders stroke. Han blev halvsidesförlamad och förlorade sitt tal. En följd av personalbristen, menar hans mamma.

– Han hade inte levt i dag om jag inte själv jobbat inom vården, säger Lena Kullman, Johan Norders mamma och aktiv i föreningen Patientperspektiv som arbetar för vårdskadade.

Hösten 2015 låg då 30-åriga Johan Norder inlagd på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Som första patient på sjukhuset hade han fått en ny sorts hjärtpump inopererad i väntan på hjärttransplantation. Operationen hade gått bra och han flyttades från hjärtintensiven till en vanlig hjärtavdelning. Men nu väntar en förödande vecka.

Lena Kullman blir uppringd av sin son som säger att han känner sig kraftlös i armarna och har svårt att hitta ord. Hon åker dit och får bekräftelse på vad han säger.

– ’Kan jag få ketchup’ sa han och menade tomatsoppa. Dessutom var hans andningsmönster förändrat, säger Lena Kullman.

Hon är själv intensivvårdssjuksköterska och förstår att något är fel. Hon uppmärksammar personalen på sonens symptom, men sköterskan på avdelningen avfärdar henne.

– Jag får till svar: ’Hur ska din son klara sig längre fram i livet om du kommer springande så fort han ringer?’. De orden glömmer jag aldrig, säger Lena Kullman.

Johan Norders tillstånd försämras dagarna som följer. Exakt hur är oklart eftersom läkaranteckningar saknas i journalen för fyra dagar.

En kväll faller han till slut ihop på toaletten. Läkarna konstaterar att han drabbats av en svår stroke. Tio proppar i alla hjärnans hemisfärer har slagit ut en stor del av hans talförmåga och gjort honom halvsidesförlamad.

Under en veckas tid hade Johan Norder haft symptom som kunde tyda på stroke. Ändå gjordes ingen skallröntgen förrän han föll ihop. Nu har patientskadenämnden slagit fast att den sena diagnosen innebar en vårdskada. Dessutom har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg som väntas ta beslut i fallet inom kort.

– Alla sa att det bara var att avvakta, trots att han uppvisade flera tecken på stroke. Han släpade höger fot, hade ingen kraft i höger arm, säger Lena Kullman.

Som sjuksköterska är Lena Kullman övertygad om att det som hände är en följd av landstingets personalbrist.

– Den erfarna personalen flyr. Sjuksköterskor som kommer direkt från skolan jobbar med svårt sjuka patienter utan att det finns något mentorsskap. Samtidigt har man massor av inhyrd personal som är där och släcker bränder, men som inte deltar i något utvecklingsarbete, säger hon.

På söndag talar Lena Kullman på demonstrationen på Sergels torg. Hon hoppas politikerna ska göra ordentliga satsningar på vårdpersonalen.

– Det krävs rejäla lönelyft, men också sänkt arbetstid och tid för återhämtning, säger hon.”

 

Jag reflekterar: polisanmäl. Grovt vållande. Det är min reaktion.

Helt vansinnigt att det får gå till så här. Som vanligt när vi talar vårdskada. Men vi är stolta och tacksamma att Lena är vår! Heja dig! Kör hårt imorgon!

One Reply to “PP:s Lena i tidningen Syre”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.