PPs debattartikel i SvD

Här kan ni läsa PPs senaste debattartikel, publicerad i SvD, gällande den nya lagändringen för anmälan i vården som träder i kraft vid årsskiftet. Särskilt stort tack till alla som ställt sig bakom!

Funkar inte länken kan ni läsa här nedan:

”Gör det inte svårare att anmäla vårdskador”

Att anmäla allvarliga skador inom sjukvården till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommer att bli svårare. Den lilla patientmakt som finns idag kommer därmed att bli ännu mer begränsad, skriver Mia Berg, föreningen PatientPerspektiv, tillsammans med flera andra debattörer.

DEBATT | SKADOR INOM SJUKVÅRDEN

Från den 1 januari ska det i första hand vara vårdgivaren själv som tar emot och bemöter klagomål från patienten. Syftet är att processen ska gå snabbare. Hittills har alla anmälningar gått direkt till den utredande myndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Anledningen till förändringen är IVO:s överbelastning.

Men förslaget, som det ser ut nu, lämnar mycket i övrigt att önska för patienternas del. Risken är stor att patientens röst blir oviktig, och att vårdgivare lättare kan mörka händelser. Den lilla patientmakt som fanns, är nu ännu mer begränsad, om inte helt borta.

Alla borde ha samma chans att nå fram med klagomål. Med den nya funktionen har IVO inte längre någon utredningsskyldighet.

Om vi tidigare kunde anmäla och få igång en utredning direkt hos IVO, ska vi nu först gå via Patientnämnden och en vårdgivare som kanske trilskas, innan vi eventuellt kan bli hörsammade av IVO? Med tanke på hur sällan myndigheten redan idag hörsammar patientens argument och/eller bevisföring, utan till stor del går på vad vårdgivaren säger, kan detta nya förfaringssätt ytterligare göra det svårare för patienten att få gehör för sin sak.

Enligt förslagets formuleringar är det tvärtom. Tillsynsinsatserna ska ökas ”där de är som störst”, och på så sätt gynna patienter som inte själv kan anmäla. Men vad baseras denna tillsyn på undrar vi? Tidigare anmälningar? Oseriösa vårdgivare? I de fall den seriösa vårdgivaren redan utför ett fungerande och tillfredsställande patientsäkerhetsarbete och anmäler skador oavsett, kommer alltså inte denna förstärkning att utgöra någon större skillnad för patienterna. Men i de andra fallen då? Mörkertalet? Patientsäkerheten är satt ur spel då vårdgivare ges fria händer att själv avgöra om en händelse är allvarlig nog att anmälas och då patienterna förväntas förlita sig på ökade tillsynsinsatser.

Låt mig påminna om Macchiarini-affären. Vad hände med visselblåsarna? Är Karolinska en ”oseriös” vårdgivare? Jag är själv ett levande bevis på att inte heller seriösa vårdgivare anser mycket allvarliga misstag värda en avvikelserapport. En rapport som skrevs enbart för att IVO påtalade bristen. Och varför påtalade IVO bristen? Jo, för att jag själv anmälde den och IVO utredde. Med denna nya regel hade rapporten med största sannolikhet aldrig gjorts och IVO aldrig utrett.

Men anmälan ska alltså nu komma från den som orsakade skadan.

I sammanhanget är det även anmärkningsvärt att lagändringen vilar på Klagomålsutredningen, lämnad till regeringen 2015, där det konstaterats att anledningen till varför inte fler vårdskador anmäls är för att många inte vet hur eller var de ska anmäla. Varför är då lösningen att ta bort den direkta anmälningsfunktionen helt och hållet?

Risken är uppenbar att ännu fler vårdskador går obemärkta förbi. Och att ingen någonsin får möjlighet att dra lärdom av dem. Statistiken över vårdskador lär ju i alla fall bli bättre på detta vis…

Mia Berg, grundare av Sveriges första förening för vårdskadade, PatientPerspektiv

Päivi Vilkkavaara, specialistsjuksköterska, med-grundare nätverket En annan vård är möjlig

Philippa Göranson, patienträttsaktvivist

Joe Danielson, anhörig

Magnus Hiis, leg sjuksköterska, Stockholm

Kai Bergendal, vårdaktivist med sällsynt diagnos

Mia Engström, grundare av aktionsgruppen Swedish Mesh Support

Charlotta Dickman, leg. sjuksköterska, medgrundare nätverket En annan vård är möjlig

Gun Dufvenberg, patient

Håkan Hedman, ordförande Njurförbundet

Lena Kullman, specialistsjuksköterska och anhörig

Johan Norder, patient

Birgitta Norder, pensionär och anhörig

Thony Kullman, chaufför, patient och anhörig

Leslie Raie, specialistsjuksköterska

Annbritt Persson, leg sjuksköterska, anhörig och patient

Ingrid Borin, mentalskötare

Susanne Björkman, leg sjuksköterska/rådgivare Vårdförbundet Direkt

Peter Doland, vårdaktivist

Stina Anderson, mönsterkonstruktör, patient

Anna Porsvald, legitimerad sjuksköterska

Irene Skeppner, förskollärare, anhörig

Christina Hägglund Unander, innovatör

Anette Hörnstedt, undersköterska

Ingrid Jonsson, förskollärare, ansvarig för PatientPerspektiv Norr och anhörig

Ken Swedenborg (ffs), undersköterska/partiordförande

Stefan Bylund, tekniker, patient

Martha Nelson, leg. sjuksköterska, ekonomisk administratör, patient

Raili Pikkusaari, fd instrumentsköterska/mentalsköterska, patient, anhöriga kommunfullmäktige

Peter Langerbeck, anhörig och vårdskadad

Pernilla Brown, grundare Prematurföreningen Mirakel

Erika Setterberg, patient

Elisabet Nybom, marknadsföringskoordinator, patient

Linda Zeigner, leg. Sjuksköterska, anhörig

Dunja Grisell, psykiatrikritisk aktivist

Maria Hedlund, sjöman, patient

Irene Skeppner, förskollärare, anhörig

Lennart Ottosson, fd Kriminalinspektör

Tommy Lundholm, nätverket En annan vård är möjlig

MariAnne Larsson, lärare

Mikael Källbom, snickare

Magnus Löwegren, lots, patient

Arne Fjälling, fil. dr., ingenjör

Kerstin Brandelius, Operations Manager, regionchef

Farzaneh Abiri, behandlingspedagog

(Skulle någon anse vår artikel oroväckande lik en annan, nyligen publicerad artikel, är vår inte plagierad.)

 

6 Replies to “PPs debattartikel i SvD”

 1. Så länge kunder anmäler att doktorn satt fel diagnos fast den är rätt, typ schizofreni o oförmögen att ta vara på sig själv, personlighetsstörning, diabetes fast kunden förnekar det…. Så länge blir IVO överbelastat o då får det vara såhär. Såklart ska fel granskas och det fungerar, våra interna avvikelse system fungerar och vid allvarlig sådan går det till IVO. Vi måste alla lita på att detta system fungerar! O gör vi inte det borde vi inte söka sjukvård överhuvudtaget!!!! Har själv blivit anmäld ( enligt gamla HSAN på helt irrelevanta grunder och vet vad det kostar i tid o administration för alla…. När jag verkligen gjort fel, har jag löst det med den det berört. )
  Vad jag vill säga är: Missnöjd med något? Kontakta: 1: din läkare, 2: avd/sektionschef, 3. Sjukhuschefen/VD, 4: Regionen. Hittas nåt verkligt fel kan ni lita på att det blir IVO!

  1. Du har så klart rätt att ha din åsikt att systemet fungerar och att vi som patienter ska lita på att det gör det. Tyvärr är de många hjälpsökande i vår förening ett bevis på att systemet inte fungerar. Inte alltid och inte som det är tänkt alla gånger. Inklusive jag själv. Jag var död i tre minuter pga av möjlig överdos som ingen vill kännas vid eftersom sköterskan aldrig satte någon signatur (enligt senaste förklaringen) samt att jag även blev felaktigt defibrillerad men överlevde trots allt. Detta gjordes INGEN avvikelserapport på. Dvs förrän IVO påtalade bristen långt senare och vårdgivaren tvingades till både rapport och Lex Maria. Så. Nej, vi måste inte alls det lita på att ”systemet fungerar.”

   Vad gäller psykiatrin och de diagnoser du nämner ovan som faller inom ramarna för den, är lagen oförändrad om patienten är tvångsvårdad.

  2. Säg inte att du som yrkesverksam verkligen är så naiv? Jag blev också anmäld till IVO; av min egen arbetsgivare- på ren hörsägen! Varför? Man skulle bli av med mig! Jag har under mina 14 år som sjuksköterska sett två solklara Lex Maria-fall och givetvis skrivit avvikelser. Ingen åtgärd! Andra gången gällde det osteril hantering av cytostatika! Återanvändning av sterila nålar! Patienterna fick givetvis sepsis och en del dog! Den avvikelsen kostade mig jobbet då jag ansågs illojal mot min offentliga arbetsgivare. Alltså skulle jag bort!

   Jag har fått en vårdskada av vården- som personal! Lider av PTSD och utmattningssyndrom pga de kränkningar man utsatte mig för.

   Nu är det dags för offentlig sektor att åter bli just; offentlig!

   1. Jag förstår inte hur du menar att jag är naiv? På vilket sätt? Jag vet inte heller vad du menar med ”yrkesverksam”? Jag har aldrig jobbat i vården. Jag är en patient som kunde dött i den pga de fel jag utsattes för.
    Jag har vid flera tillfällen i bloggen beskrivit situationen för vårdpersonal, som frustrerat anmäler och anmäler och aldrig ser några resultat av sina anmälningar. Ska jag tolka din kommentar som att du anser förslaget bra för patienternas del?

     1. Aha! Hahaha! Jamen då så! Svårt att veta när allt kommer efter vartannat. <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.