PP stänger ner verksamheten under året

Det är med sorg i hjärtat jag måste meddela er att PatientPerspektiv stänger ner verksamheten under början av året.  Styrelsen håller i nuläget på att förbereda avslutet för föreningen med enhälligt beslut. Jag kommer givetvis att slutföra de åtaganden jag redan har, men åtar mig inga nya från och med nu. Förslaget kom från mig, då det är jag som skött lejonparten av allt jobb i föreningen. Jag har så klart haft mycket god hjälp av mina kollegor men det har inte räckt hela vägen fram. Vi som är aktiva, har ju även vår vanliga försörjningsbörda att ta hänsyn till, och för min egen del har den blivit tyngre sedan starten av föreningen, då jag jobbade med PP på heltid och levde på sparkapital. Något svenska staten tydligen inte uppskattat …

Vi har under lång tid tampats med svårigheter att nå fram med våra kärnfrågor till de berörda myndigheterna och på politisk nivå. Lägg därtill det faktum att vi inte har lyckats med konststycket att bli tilldelade en enda krona i bistånd eller ekonomisk hjälp. Att försöka driva en liten förening effektivt endast på medlemsavgifter är i det närmsta omöjligt. Våra möjligheter till spridning framför allt är oerhört begränsade och vi kan inte heller resa för att delta i så mycket som vi skulle behöva för att synas ordentligt.

Vi har förvisso nått stor uppmärksamhet i media, med våra debattartiklar och en rad olika intervjuer, men det hjälper ju inte? Pressen skriver och rapporterar, det görs det ena inslaget i tv efter det andra, där problemen med vårdskador lyfts och fortfarande görs  I N G E N T I N G från politikerhåll! Tvärtom, verkar utvecklingen i vården gå åt motsatt håll, dvs bli mer och mer patientfientlig. Den nya lagen om anmälan är ett lysande exempel på hur man från officiellt håll verkar vilja städa bort vårdskador genom att komplicera anmälningsförfarandet. Vilket vi hävdat sedan vi först fick vetskap om lagändringen och nu tyder även siffrorna om ”minskande” antal vårdskador på detsamma. Är det någon som tror att det faktiskt är så att vårdskadorna minskar?!

Inte heller verkar det ha varit till någon större hjälp att namnkunniga personer av vikt inom vården, rekommenderat oss till otaliga patientråd, konferenser och forum. Vi blir helt enkelt inte tillfrågade och oavsett hur mycket jag själv ”tjatat”, har det inte heller hjälpt.

Att vara militant kritisk är sällan poppis.

Jag har tvingats inse att jag inte klarar av att jobba så långsiktigt som ett politiskt påverkansarbete kräver. Att jag behöver se resultat och blir fullkomligt nipprig på trögheten inom det offentliga. Inte heller finns det någon som kan eller vill ta över styret. Så jag måste erkänna mig besegrad. Och kill my darling PatientPerspektiv. 

Jag utgår kallt från att ett gäng personer/instanser nu jublar av glädje över beskedet att bli av med ännu en aktivist som gjort livet jobbigt.

Ni som trots allt stöttat, peppat och hjälpt – TACK! Från djupet av mitt hjärta.

(Många har frågat om websidan kommer att finnas kvar – nej. Jag kommer inte ha råd att fortsätta driva den utan hjälpa av inkommande avgifter. Websidan kommer att finnas kvar tills abonnemanget löper ut nån gång i sommar. Har ni intresse av något särskilt, rekommenderar jag att ni kopierar och sparar ner, innan sajten tas ner.)

Mia

16 Replies to “PP stänger ner verksamheten under året”

 1. Tråkigt Mia, men jag förstår dig. Det är inte lätt när man inte får någon respons.
  Jag trodde ju i min enfald att det skulle komma massor med personer som drabbas av vårdskador på vårt första och enda planerade möte i Stockholm.
  Men inte en anmälde sig.
  Jag har flera gånger med Lena varit med och demonstrerat genom en annan vård är möjlig.
  Men det verkar som om detta är ett ämne som många inte orkar eller vågar ta tag i. Risken att få sämre vård om man bråkar för mycket ökar ju. Det har jag märkt av.
  Men jag förstår dig Mia att du inte orkar mer och måste satsa på försörjningen . Jag hoppas du och din man får tid att njuta lite nu.
  Du vet var jag finns och hör av dig om du behöver prata eller behöver någon hjälp

 2. Mia du ska ha full eloge för allt du har gjort för att driva fram den här viktiga frågan!
  Jag är överens med dig att makthavarna och de högt betalda tjänstemän inom vården, inklusive många läkare, gör allt för att slippa se situationen som den är. Det skulle krävs ett stort personligt ansvarstagande.
  Jag vill tacka dig för dina ansträngningar, det har varit ett rent nöje att lära känna dig.
  Önskar dig all lycka med fortsättningen.

  1. Tack, Aviva! Även jag är glad att ha lärt känna dig och tacksam för din mycket uppskattade insats bland våra hjälpsökande. Stort lycka till ni bägge också!

 3. Det är tufft att driva sådana här frågor men jag förstår ditt beslut helt och fullt…Ha de gott

 4. Mia.
  Du har varit en klippa. Dessutom har du startat någonting bra och drivit det såpass bra att jag är optimistisk inför framtiden. Du har gjort avtryck med ditt arbete även om du upplever det annorlunda just nu. PatientPerspektiv har varit det första initiativet till bättre patienträtt, uppföljning vid vårdskada och mycket mer. Med PatientPerspektiv har säkert fler blivit medvetna om att det offentliga inte alltid vet bäst. Dessutom arbetar alltfler vårdenheter i det offentliga för bättre klagomålshantering och har fokus på individcentrerad vård vilket de inte skulle ha gjort i samma grad om alla patienter tigit still. Den offentliga vårdjätten är stor och drivs sällan med nationella rutiner så det kommer att ta tid om innan vi ser resultat. Kampen går vidare på annat sätt även om PatientPerspektiv lägger ner. Ta en privatförsäkring under tiden om du kan.

 5. Hej! Hoppas att Patientperspektiv åtminstone kan fortsätta som en Facebooksida, vilket ju är gratis! Det är av större vikt, att patientskadade och deras anhöriga har någon liten kanal för, att kunna hitta varandra! Annars förstår jag, att det blivit för mycket för Mia, men beklagar att korrumperade verksamma inom vården kommer, att glädjas åt nedläggningen, och tyvärr är de rätt många. Ofta syns inte resultatet, när man verkar för förbättringar i vården, men bara att man finns påverkar! Tack på förhand för svar! Vänligen Ken Swedenborg

  1. Jag hör vad du säger. Allt kommer att stängas ner. Även fb-sidan som ju måste administreras och skötas om.

   Då är vi tillbaka till grundproblemet, vilket vi HAR försökt åtgärda, nämligen att vårdskadade själv inte har intresset. Vi har gjort en hel rad tappra försök att samla dem – fysiska träffar i Stockholm, digitala träffar som alla oavsett var de befinner sig kan delta i. Inget gensvar.

   Anledningarna är väl många men i botten ligger det faktum att svensken är helt ovan att behöva slåss. För nånting egentligen.

   Jag tror allt behöver bli myyyycket värre, innan svenskarna är beredda för att ta strid. Tiden är helt enkelt inte mogen och jag kan inte slåss själv.

 6. Jag har precis hittat denna sida av en slump. och insåg: Jag är inte ensam!!! Men vad är det ni säger kommer sidan att läggas ner ???
  Jag har kämpat själv skrivit och föreläst vill inte ge upp nu men kan inte ”slåss” själv ….

  Tacksam för svar
  /AE

  1. Det är exakt det som är mitt dilemma – inte heller jag kan slåss själv längre utan gehör nånstans ifrån. Därav nerläggningen av föreningen.

 7. OK, så det är redan bestämt ? Vi som är här skulle inte skriva en bok eller nåt ihop då ?
  Var skulle du vilja ha mer gehör från för att orka fortsätta : andra drabbade eller myndigheter etc?

  1. Ja, det är ”redan” bestämt. Eller inte så ”redan” egentligen med tanke på att vi som varit aktiva i föreningen, slagits för dessa frågor i snart fyra år utan gehör från våra makthavare. Alla förslag som kommer nu, borde kommit för länge sedan så kanske vi inte hade behövt befinna oss här … Läs gärna våra blogginlägg om nerstängningen så klarnar bilden något kanske kring varför det är en hopplös mission. I alla fall i dagens läge. Möjligen andra längre fram kan lyckas bättre och jag hoppas vi sopat banan för dem.

 8. Verkligen syn med nedläggning men jag förtår dilemman. Har kämpat själv flera gånger mot sjukvårdsapparat som nästan tog livet ur mig året 1986 men var då alltför oerfaren då att föra ärendet vidare. Det har verkligen blivit vidrigt att vården själv skall granska sin egen verksamhet. Har ett personligt färskt bevis på året 2018 att den fungerar inte. Vem i hela världen kan ens tro på sånt. Att felbehandlingar kan fortsätta utan att någon märkbar korrigering sker grundar sig enligt mig likgiltig syn på människoliv. Det behövs inte alltid krig eller olycka utan det kan räcka med svensk skukvård som kan ta livet av dig. Och de ansvariga för vårdmisstag är skyddade av nyvarande lagstiftning till det yttersta.
  /TR

  1. Helt enig. Verkligen tragisk utveckling i ett av jordens mest ”högutvecklade” länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.