Politisk korruption styr vården

 

Så har det hänt igen. Korruption i vården. P1:s program Kaliber talar idag om det maktmissbruk som utövats inom Västra Götalandsregionen (VGR), där politikern Johnny Magnusson suttit i SoS Alarms bolagsstyrelse och som ordförande i Regionstyrelsen samtidigt. Och dessutom valt att utnyttja sin maktposition.

SoS Alarm svarar för all ambulansverksamhet i VGR, och styrs av ett bolag. Ägaren är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. I flera år har VGR krävt vite av SoS Alarm på 800.000kr – 3 Mkr/år, eftersom de misskött sitt uppdrag och ej levt upp till de krav som ställts i avtalet. Krav på att ha lokalt placerade sjuksköterskor som prioriterar larmsamtalen. VGR:s ansvariga styrelse i sammanhanget, Hälso- och Sjukvårdsnämnden, beslutade våren 2015 att bryta ut prioriteringsfunktionen av larmsamtalen och skapa en egen organisation för detta med erfarna sjuksköterskor. Dr Bengt Asplén fick uppdraget, samtidigt som han ansvarade för den avdelning som granskade SoS Alarm.

Efter sommaren 2015 hade de hunnit anställa personal som t o m flyttat till Göteborg för det nya jobbet. Men plötsligt kom ärendet upp i Regionstyrelsen som inte har med Sjukvården att göra. Plötsligt kom deras beslut om ett totalstopp och en tvärvändning, där Bengt Asplén fråntogs uppdraget och hela den nya organisationen lades ned innan den hann starta. Där stod man och hade anställt personal och chefer.

Så konstigt då: Johnny Magnusson satt på två stolar samtidigt och ansvarade för att SoS Alarm skulle gå så bra som möjligt ekonomiskt – samtidigt som han ansvarade för att VGR fick så bra ambulansfunktion som möjligt.

Han lyckades med konststycket att frånta Hälso- och Sjukvårdsnämnden hela ärendet. Sedan lyckades han få upp ärendet i Regionstyrelsen där han sitter som ordförande. Där beslutades att all verksamhet skulle ligga kvar hos SoS Alarm. Samtidigt fick SoS Alarm lägre krav på sjuksköterskor och en höjd ersättning med 12 Mkr i sin budget, en höjning från 32 Mkr till 44Mkr /år, dvs en höjning med 37,5% i ett slag. Man undrar om bolagsstyrelsens arvoden höjdes samtidigt?

Hur kan man åla sig fram till denna räcka av beslut, och lyckas? Hur ser lojaliteten mellan regionens politiker ut? Hur är det med kraven på neutralitet, och kraven på att använda regionens skattepengar på det klokaste och effektivaste sättet?

Resultatet av hela soppan är att larmsamtalen nu kan tas emot av personal som sitter i Örebro eller i Stockholm, och som inte kan den lokala geografin i Västra Götaland. Vilket innebär att ambulanser skickas till fel adresser (vilket hänt) och sjuka människor avlider under tiden. Bara på grund av en sämre och dyrare organisation.

Dessa proffspolitiker som avlönas år ut och år in av våra skattemedel skäms inte. Min åsikt är att politiker skulle få inneha ett politiskt uppdrag i maximalt 4 år åt gången. Därefter skulle de tvingas att yrkesarbeta i minst 4 år, som en karens, innan de skulle få lov att arbeta som heltidspolitiker igen. Då skulle vi slippa att ständigt se samma ansikten i politiken under en hel livstid, och de skulle inte tappa kontakten med verkligheten. De verkar inte förstå vad det betyder att vara förtroendevald – av oss medborgare. Vem som helst av oss kan ersätta dem, om vi engagerar oss politiskt. De är inga supermänniskor, som är överlägsna oss andra.

Ställ krav på tidsbegränsning av politiska heltidsuppdrag!

2 Replies to “Politisk korruption styr vården”

  1. Man blir mörkrädd, hela tiden denna svågerpolitik. Om jag klappar din rygg så klappar du min när jag behöver.
    Fy fan för dessa jävlar som hela tiden skor sig med mina skattepengar.
    Medans jag sitter som sjukpensionär, och lever som en kyrkråtta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.