Om vårdskador

I det sista numret av tidningen Sjukhusläkaren redovisas att ungefär 30-70% av alla vårdskador som uppkommer rapporteras och leder till Lex Maria-anmälningar.

”Ungefär 30-70%” betyder i verkligheten att ingen vet. Trots åratal av så kallat Patientsäkerhetsarbete och registrering av Kvalitetsindikatorer har man ingen aning. Detta innebär att Kvalitets- och Patientsäkerhetsarbetet har MISSLYCKATS. Men detta vågar ingen säga. Istället stövlar man oförtrutet på med samma ineffektiva arbetsmetoder år ut och år in.

Samtidigt införs nya begrepp som ”Värdebaserad Vård” som ingen vet vad det egentligen betyder. Begreppet är bara ett i raden av alla försök att få oss att skifta fokus från det som händer i verkligheten på golvet i sjukvården – för att få alla att titta åt ett annat håll, och framför allt ett och samma håll, som ett gytter av elektroner i ett magnetfält.

HUR länge ska vi högutbildade, erfarna och professionella yrkesmänniskor som arbetar i vården finna oss i att bli styrda av en topptung koloss bestående av administratörer och funktionärer lika stor som hatten på en svamp?

Nu gäller det att skapa opinion, och att alla vi sjukvårdsproffs sprider oss som ett moln av svampsporer och blir fler och starkare är skrivbordsnissarna – som producerar rapporter om Patientsäkerhet och Kvalitetsindikatorer i oändlighet, utan att ha en aning om hur de förstör verksamheten i verkligheten. Och som stövlar på som inget hänt, trots alla skandalrapporter och högljudda protester.

Till sist gratulerar vi både Mia Berg och tidningen Sjukhusläkaren till reportaget om PatientPerspektiv.

 

(PP håller helt med så klart! Och tackar och bugar för hejaropen.)

2 Replies to “Om vårdskador”

  1. Grattis Mia Berg för välförtjänt uppskattning. Ett tänkvärt exempel på hur vård och patientsäkerhet är oförenliga storheter är den oanständiga situationen inom förlossningen. Inklusive alla dessa barnmorskor som i alla år agerat duktiga idioter åt sina överordnade med att inte låtsas om oförlåtliga skador på´de stackars kvinnorna.

    1. Tack! Det känns bra att det börjar röra på sig nu. 🙂 Och ja, förlossningsvården är en ren skandal. Var kom alla dessa nyttiga idioter från som genomsyrar vårt svenska samhälle numera, på alla nivåer?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.