Om Cochrane Sweden och PP

Cochrane

Idag hade PP möte med Matteo Bruschettini, ansvarig för Cochrane Sweden´s uppstart i Lund. Cochrane är en icke-vinstdrivande organisation som samlar forskare, vårdgivare, patienter och allmänhet, alla med gemensamt intresse för vården. Organisationen som finns i 130 länder över hela världen, samlar och sprider oberoende information om de senaste vetenskapliga rönen inom hälsovård.

I Lund kommer man även att anordna öppna kurser och workshops, främst kring de verktyg Cochrane använder i sina rapporter.

Matteo och jag diskuterade eventuellt samarbete, framför allt under programmet ”Patient Involvement” – där jag nämnde för Matteo vilka enorma svårigheter det är för en liten organisation som vår, att få genomslag och bli inbjudna. Vi talade även om hur Sverige av hävd inte egentligen förrän nu behövt någon direkt patientsäkerhetsrörelse, men hur det behovet växer och hur PP från vårdgivarnas sida upplevs som ett hot. Trots att vi vill hjälpa vården lära …

En ganska så flagrant iakttagelse i sammanhanget är det faktum att Sverige, som nästan enda EU-land, eller egentligen som nästan enda I-land, inte är knutet till Cochrane´s informationsprogram. Matteo visade mig denna kartan som talar sitt tydliga språk, de rosa är länder med Cochrane-program och de blå utan:

Och det här känns väl ganska typiskt ”svenskt” – vi är så övertygade om vår egen förträfflighet att vi minsann inte behöver några specifika organisationer som ska komma här och tala om hur vi ska sköta vår patientsäkerhet eller vår vård – vi är ju redan världsbäst på området! (Eller, nja …)

Vi får väl se vad detta kan mynna ut i, vi är i alla fall glada och tacksamma över att ha träffat Matteo och fått en inblick i Cochrane! Välkomna till Skåne säger vi!

2 Replies to “Om Cochrane Sweden och PP”

  1. Det är inte första gången i historien Sverige är ett av de svarta hålen (i det här fallet blå hålet). Samma fenomen med hälsolitteraticitet som är rätt så utspritt i på världskartan i övrigt. Sverige är ingen bildningsnation. Hur många dödsfall ska till innan vi ens börjar närma oss nydaning i just det?

    1. Håller helt med dig! Personligen tror jag det handlar om den svenska ”övermentaliteten” – att ”vi” så länge ansett oss överlägsna alla andra på alla områden att vi (myndigheterna/politikerna) inte tyckt att de behövt bry sig om att häng med. Och nu är vi på fler områden än ett, hopplöst lämnade bakom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.