Offra gärna en patient!

Det verkar inte bättre än att vården gärna kan offra en eller annan patient enligt en artikel i SDS om en läkarstudent som får fortsätta sin utbildning trots en våldsdom.

Ja, ni läste rätt! En man som dömts till nio månaders fängelse för att VID FLERA TILLFÄLLEN HA MISSHANDLAT SIN FRU (!) får fortsätta sina studier på läkarprogrammet vid Lunds universitet.

Rektorn vid LU, Thorbjörn von Schantz begärde mannens avstängning från vidare studier, dels med hänvisning till mannens studiekamrater men framför allt med hänvisning till hans kommande patienter, som behöver kunna känna förtroende för sina läkare. Att personer med dokumenterad brist på empati inte ska ha kontakt med patienter. Mycket klokt och sunt resonerat anser vi.

Det ansåg däremot inte Högskolans avskiljandenämnd i Stockholm. Så klart mannen ska få fortsätta! Allt annat vore ju högst elakt. Så klart ska man hellre fria än fälla. Om mannen är olämplig i kontakten med människor, återstår att se, man vet ju inte ens om han någonsin kommer att praktisera och om en eller par patienter offras under tiden sjukhusledningen där han arbetar tar reda på om han är lämplig eller ej, kan väl inte göra så mycket?

Mannen själv försvarar sig med att ha ”gått igenom ett program om misshandel i hemmamiljö”. Jamen då så. Då är ju saken utagerad. Ditt bristande omdöme och din avsaknad av empati när du slagit din hustru upprepade gånger är nu åter intakta och du är lika lämplig som någon annan. Dessutom går gränsen för avskiljande vid straff om ett års fängelse och du blev ju bara tilldömd nio månader.

Så låt mig bara fundera en liten stund över vad detta egentligen betyder för oss patienter.

Mia funderar i skafferiet
Mia funderar

Nu har jag tänkt klart. Detta måste innebära att jag inte enbart ska behöva oroa mig för att få komma till och träffa en läkare i tid (innan jag självdör alltså), att läkaren ska ha rätt kompetens och kunna kommunicera med mig på ett språk jag faktiskt förstår, att avdelningen ska ha en vårdplats åt mig, att jag ska hamna på rätt avdelning på grund av platsbritsen, att sköterskan efter ett dubbelpass utan mat eller dryck administrerar korrekt dos av den korrekta medicinen, att röntgenavdelningen inte har stängt för sommaren så jag kan få min förmodade hjärntumör dokumenterad (helst innan den på egen hand kryper ut genom vänsterörat) – dessa orosmomenten räcker alltså inte. För nu ska jag dessutom behöva oroa mig för att den behandlande läkaren kan vara en före detta dömd våldsbrottsling?!

Slutklämmen i artikeln är bara fullkomligt hårresande då den drar parallellen till ett tidigare fall, där en läkarstudent ej blivit avstängd trots en två-årig fängelsedom för våldtäkt av barn …

Och säg nu för tusan gubbar inte till mig att jag inte behöver oroa mig för att det hänt två gånger i jämförelse med hur många som utexamineras! Hur ska jag veta vilken läkare som är vilken?

Jag är förstummad. Och undrar vad det egentligen ska krävas?!

grupploggajoeturk200

 

2 Replies to “Offra gärna en patient!”

  1. När man flyger kan man bara hoppas att piloten inte är självmordsbenägen. I vården gäller samma tillitsfullhet i all synnerhet svenska vårdapparaten.
    Il faut vivre avec, man måste leva med det.

    1. Oui, il le faut, tout de même … Men skillnaden i detta fallet är väl om en pilot försökt köra ett plan i diket en gång, lär hen knappast få göra ett andra försök, eller hur? Här har man ett dokumenterat fall av upprepad våldsamhet och ändå stoppas inte personen från att utbilda sig inom ett yrke där det krävs empati och lyhördhet för människan. Visst, alla kan ändra sitt beteende, så kan även en självmordsbenägen pilot, men frågan är huruvida samhället ska ta den chansen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.