Ny vända samlade gräsligheter

Bild: Mia Berg

Så var det då dags igen för en ny vända med samlade gräsligheter från vår sköna svenska vårdsommar.

Vi kan väl sparka igång cirkusen med en rejäl rökare som borde lyft taket i resten av världen men passerar som ”nästan normalt” i Sverige numera; våldtäkter på ett behandlingshem för funktionsnedsatta. Heja, heja friskt humör! Det var väl en inledning som hette duga det! Blir svårt att toppa tänker kanske några, men icke sa Nicke! För i psykiatrin fortsätter ”vården” att briljera. Patienter som tar livet av sig. Hela 400 st per år. Tja, vem vet, de kanske våldtogs innan … Men hav förtröstan gott folk, ety räddningen är nära! Utredning! Fast å andra sidan finns ju kommunerna.

Hahahaha! Farsliknande à la Voltaire?! Jo tack! Dråpligheterna fortsätter med en dödförklaring vid sökt fotsmärta.

Jaja. Nu kan det ju bara bli bättre, eller hur? Allt jag rapporterar om efter denna inledning kan ju inte vara så farligt. Som att gnälla över gammal (skåp-) mat. Eller vad sägs om en liten borttappad odling med multiresistenta bakterier? Kanske inte så uppseendeväckande men patienten fick akutopereras. Sånt som händer. Beklagansvärt tycker i alla fall ledningen.

Vi hoppar raskt över till avdelningen för cancermissar. Och ibland blir det visst lite tvärtom istället – de som ingen cancer har. En del andra ”småmissar”:  brustet magsår, blodpropp efter glömd kateter, hjärnblödning OCH benbrott OCH lunginflammation – ibland räcker bara inte EN miss!

Och så lite stroke-missar: en man med tydliga strokesymtom fick inte ambulans utan tillfrågades om han inte själv kunde köra till sjukhuset. Hepp! Sedan händer det att patienter får stroke efter felbehandlingar. Får man räkna med.

Förlossningsskador har vi länge läst och rapporterat om, senast hur man skeppar födande till Finland när svenska vården inte reder ut platsbristen. Här en artikel om hur förlossningsskadorna i de olika landstingen skiljer sig åt. Men det finns de som agerar! Nu på söndag manifesteras det lite varstans i landet för födslovården.

Som lite lök på laxen, avrundar vi med uppgivenheten vårdpersonalen känner som inte vill annat än att göra gott; nr1, nr 2 och nr3.

Men sov lugnt och ta det med ro, gott folk! Alla vårdgivarna arbetar nu med åtgärdsplaner så att liknande missöden inte ska inträffa igen. Utom ibland förstås, när det räcker med att beklaga det inträffade.

2 Replies to “Ny vända samlade gräsligheter”

  1. Det måste ses som en blessing in disguise att dessa arma födande kvinnor i Sverige ges transport till de goda sjukhusen i Finland med sin långt bättre förlossningsvård. Var tacksam för denna åtgärd, de kunde ju ha drabbats av skadorna i svenska vården.
    Noterar för övrig -i SVT:s nyhetsartikel om förlossningsskadorna – påpekandet från förbundsordföranden i barnmorskeförbundet att det är ”jätteviktigt” att ”kvinnor nu börjar prata om det här ” – dessa skamlösa barnmorskor. De arma nyblivna mammorna har ju klagat varvid barnmorskorna hanterat deras oförlåtliga elände med påståenden som att alltihop är helt normalt. Att vältra över ansvaret på patienterna för att frita sig själva från vad man ställt till med är alltid lika gräsligt att ta del av. Och som sagt skamlösheterna dras aldrig inför domstol.

    1. Att dumpa ansvaret ”nån annanstans” är nya svenska nationalsporten. Även om fler fall hade dragits inför domstol, om det nu hade möjliggjorts i Sverige, hade antagligen offren ändå misstänkliggjorts och skuldbelagts. Tragisk utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.