Narkossköterskornas legitima frågeställningar

Bild: Parker KV Division www-parker.com
Bild: Parker KV Division www-parker.com

I ett debattinlägg i HD läser jag en rad legitima frågeställningar, ställda av narkossköterskorna på Helsingborgs lasarett.

Inlägget utgår från patienten. Och ger en förklaring (ber om förlåtelse?) till varför vi patienter inte längre kan få den vård och de operationer vi är i behov av. För att överleva i vissa fall.

Scenariot är välkänt vid det här laget av alla som följt ut- (in?)vecklingen i svenska vården – narkossköterskorna blir färre och färre, arbetsbördan fördelas på de kvarvarande och blir bara större och större och timmarna längre och längre.

Utom i de fall då hyrpersonal tas in. verkar det finnas pengar … En fullkomligt vansinnig politik som vem som helst som skött en privatekonomi utan att gå i personlig konkurs kan se med blotta ögat. Dra ner på ordinarie personal, låta de kvarvarande jobba mer och samtidigt hyra personal från bemanningsföretag till HÖGRE LÖN än de ordinarie hade??!! Var finns det någon rim och reson i den taktiken? Avskedade man inte till att börja med för att ”det saknades pengar”?!

Förutom den rent ekonomiska aspekten, tillkommer brister i fördelarna med att ha en inarbetad, van personalstyrka som känner varandra och avdelningens förutsättningar. Inhyrd personal sägs även sakna kompetens.

Att bemanna sjukvården med inkompetent personal som inte bryr sig om sin arbetsplats i lika hög grad som en anställd, eftersom de när som helst kan bli omplacerade ändå, bidrar självklart till ännu sämre arbetsmiljö. Vilket i sin tur påverkar patientsäkerheten.

Att ställa anställd personal mot inhyrd, och låta de bägge grupperna tävla om lönenivåerna är inget annat än en oansvarig lek med vården och patienternas liv.

Än en gång konstaterar jag att svenska vården nått och passerat den kritiska gränsen – varje så kallad ”besparing” politikerna i nuläget gör, bidrar bara till ökade kostnader. Patientsäkerheten utmanad innebär mer vård och fler vårddagar. Som kunde undvikits.

Sköterskorna i Helsingborg har lagt ett förslag till förbättringar, och med det förslaget lägger de det fulla ansvaret för kommande utveckling i politikernas händer.

Bra gjort säger jag! Ansvaret där ansvaret bör ligga!

grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.