Linda Garbén

Som 15-åring, år -89, drabbades jag av en svår whiplash-skada som blev långvarig p.g.a. slarv, okunskap och inkompetens av läkarna på sjukhuset i min hemkommun. Efter två smärtsamma år fulla av förödmjukelser och insinuationer att det bara var psykiskt och att ”det inte ska vara någon exotisk neurologisk sjukgymnastik utan bara vanlig ADL-träning” d.v.s. bädda sängen själv, fick jag äntligen diagnos på annan ort och var tvungen att flytta till Stockholm för att få regelbundna osteopatbehandlingar. Fick bekosta all rehabilitering själv utan någon som helst ersättning från landstinget. Min mamma fick ta tjänstledigt utan lön, ta ett banklån och hyra en husbil för att forsla mig liggande i, till lägenheten vi hyrt i Stockholm. I flera år fick hon ställa upp som gratis personlig assistent, dygnet runt.

När jag kunde börja” leva” igen efter tio års isolering, bättre från min nackskada, vara ute i solljuset som jag varit berövad alla dessa år för symtom från nacken, migrän, ljud-och ljuskänslighet (kunde varken se på tv eller lyssna på musik alla dessa år), dimsyn och muskelblödningar. Att kunna ta sig en titt i affärer, eller träffa folk, bara att vistas i friska luften i naturen! När jag låg med svåra smärtor i ansiktsnerver och migrän och kräktes drömde jag om att få gå på en sandstrand. När det så blev verklighet efter tio års intensiv kamp och jag kunde vara på stranden och köra ner tårna i den mjuka sanden, det var ett magiskt ögonblick för en ung flicka som varit inom en glaskupa av svår smärta.

Då drabbades jag åter av ett hårt slag

Jag fick en urinvägsinfektion år -99, när jag tränade nackmusklerna för att stärka dem, i varmvattenbassäng! Trots frossa, feber, täta urinträngningar som ledde till njurbäckeninflammation skyllde infektionsläkarna, utan undersökning och utredning, smärtan på ont i ryggen från min gamla nackskada. Både ortoped och sjukgymnast, osteopat, har undersökt mig grundligt och intygar att smärtan inte härrör från vare sig rygg eller muskler utan djupare inifrån njurarna. Jag har dessutom fått nedsatt njurfunktion, har 50%, och ödem, d.v.s. vätskeansamling i kroppen. Kan inte äta något som helst animaliskt protein utan att belasta njurarna och få njursvikt. Ändå uteblir vården. Istället för att behandla blir jag utfrågad varför jag bor hemma hos mamma, varför jag inte har någon pappa (om man ändå hade en pappa som kunde följa med och slå näven i bordet!) När jag har med mamma får vi glåpord som ”kycklingmamma” varför jag inte är gift och har barn, varför jag inte har någon utbildning. Med mina sista krafter började jag då studera på distans, trots svåra smärtor av kronisk njurbäckeninflammation. Tänk dig att varje gång du kissar hugger det tag som knivar i njuren. Tänk dig att ha två brännande strykjärn på njurarna hela tiden. Tänk dig att blöda från underlivet konstant. Tänk dig att känna två glödande klot i underlivet hela tiden.

Gick in till akuten, fick köras ut i rullstol

Som om detta inte vore nog så skulle ödet slå till än en gång! Ung AT-läkare framkallade hjärtfel på mig. Läkaren är nu dömd i HSAN men det återstår att se om jag får vård. Jag skulle äntligen få operation på underlivet i februari 2005, men en vecka innan drabbades jag av nässelutslag och sökte akuten för det. En ung AT-läkare framkallade istället hjärtfel på mig! Hon satte in intravenöst adrenalin direkt i ven så det kändes som hjärtat skulle sprängas och smärta ut i armen uppstod, jag skrek att hon skulle sluta och sköterskan sa att hjärtat slog i 200 men läkaren bara vek sig dubbel av skratt och sa att ”jag var ung frisk kvinna, hade du varit gammal hade jag inte vågat då hade du fått hjärtinfarkt.”Jag försökte förklara att jag är mycket försvagad av lång tids sjukdom och handikapp. Men AT-läkaren hade problem med svenska språket och förstod inte vad jag sa. Försökte senare påtala för överläkaren att adrenalinet gjort så jag hade svår krampande smärta i bröstet, hjärtat och ut i armen, han bara fnös åt mig och gick. På utskrivningsjournalen står det att jag hade hög hjärtrytm och värk ut i armen och ändå gjordes inget åt det!.

Nonchalerad överallt

Jag har sökt på olika håll och trots att det visar nedsatt fyllnad i vänster kammare, blåsljud, samt st-förändring som betyder att hjärtat är belastat, snabb hjärtrytm på 185, blir jag bara utskrattad, klappad på huvudet, och nonchalerad som ung kvinna! Har läkarintyg-remiss att jag måste få snabb utredning av hjärtfelet och att jag kommit efter i mina studier ändå negligeras jag och vägras vård! En läkare erkände att adrenalinet påfrestat hjärtat men menar att unga kvinnor inte får hjärtproblem, ”aldrig hört talas om under sin 30-åriga läkarbana” Hade en man blivit behandlad på detta sätt? Ligga hemma i svåra bröstsmärtor med kramp i bröstet, hjärtat som slår i 185 i viloläge och sprängande smärta ut i vänster arm, yrsel och svårt illamående utan ordentlig utredning som jag nu fått göra sedan AT-läkaren felbehandlade mig. Orkar inte ens se på tv utan att få svimningskänsla. Ingen vågar ta ställning. Även andra medicinare har erkänt att man inte ska sätta in adrenalin intravenöst vid nässelutslag utan bara vid hjärtstillestånd, chock och medvetslöshet. På sjuka och svaga är det alldeles för påfrestande för hjärtat, och framkallar istället hjärtinfarkt. Men de vågar inte gå emot sina kollegor.

En läkare förklarade för mig att man kan jämföra mitt hjärta med en förgasare som hängt sig och går på Turbo även i viloläge och han erkände att något hänt när AT-läkaren påfrestade hjärtat med stresshormon Adrenalin men sedan han läst de sjutton år gamla journalerna som är fulla av ofördelaktiga kommentarer om mig, så ändrade han uppfattning och skrev i journalen att hjärtfrekvensen är så lugn!?

Hotad på ronden

Blev tom hotad på ronden av hjärtläkaren sist jag låg inne i januari efter att segnat ner för femte gången i vintras i andnöd och krampande bröstsmärtor(klarar inte att andas i kylan efter felbehandlingen). Hjärtläkaren sa att sjukhuschefen hade känningar i Socialstyrelsen och att de skulle göra allt för att få bort denna erinran/prick. ”Så det ska allt gå bra. Sedan är det bra för vår del!” Varken jag eller kuratorn kunde tolka det till annat än ett hot. (Kuratorn var förövrigt den enda kurator som varit hjälpsam mot mig). Socialstyrelsen har nu överklagat HSANs dom och trots att Socialstyrelsens sakkunnige läkare skriver att en hjärtinfarkt kan ha framkallats av felbehandlingen och att AT-läkaren borde ha gett annan behandling så fick Socialstyrelsen rätt i Länsrätten! Detta tack vare känningar inom ”maktens korridorer”.

PSR godkände min patientskada men eftersom jag inte fått vård inom ett dygn fick jag ingen ersättning.

Segnar ner

Hela förra sommaren och i år har jag, en ung kvinna, fått ligga som ett kolli, i mitt föräldrahem eftersom jag inte kan ta mig uppför trapporna till min lägenhet utan att segna ner. Legat inomhus, i den svala källaren därför att jag inte klarar värmen för hjärtat. Det hade varit bättre att AT-läkaren fått fortsatt spruta in adrenalin så jag dött direkt, istället för att plågas så här! Måste nu har hjälp med allt dygnet runt.

Senaste nytt

Trodde att jag skulle tas på allvar elva år efter felbehandlingen, är ju ingen ung flicka längre.

Min gamla hjärtmedicin Emconcor 10 mg/CHF har avregistrerats sedan 2015 11 29. Läkemedelsbolaget påstår att nya Emconcor är samma men något måste ju vara ändrat. Den gamla fungerade bra för mig, stabiliserade och sänkte pulsen så jag kunde ”leva” någorlunda dessa senaste elva år. Jag har haft den gamla medicinen kvar till juli månad men nu med den nya får jag oerhörda symtom igen.

Har nu besvär av för hög hjärtverksamhet av nya Emconcor, jag får oregelbunden hjärtverksamhet, hjärtrusning, kramp i bröstet, hög puls hela tiden, svartnar för ögonen., illamående, yrsel, kallsvettas och nattlig hosta. Har märkt tilltagande svullnad över bröstryggen på vänster sida.

Har prövat olika styrkor av den nya Emconcor men inget hjälper. Min husläkare ställer sig också frågande till varför läkemedelsbolaget bytt ut den och att den har samma namn.

De senaste åren har jag kunnat komma igång och promenera lite med gångstavar men orkar inte gå så långt och inte anstränga mig i trappor p.g.a. hjärtbesvären. Men nu när ”gamla” Emconcor inte finns, ligger jag i hög hjärtverksamhet och orkar inget. Jag hade några tabletter kvar och då blev jag bättre, pulsen gick ned. Har nu prövat olika styrkor av den nya men som sagt, inget hjälper. Detta är inte ett värdigt liv. Jag skulle varit på Rehab på Sommarsol i Halland nu i höst och även på Klimatvård i Alicante, Spanien. Har fått ställa in en franskkurs och även en föreläsning om min självbiografiska bok på Bokmässan i höst.

Jag är vid liv men jag lever inte. Jag är ofrivilligt instängd i mitt eget hem som i en isoleringscell av njurbäckeninflammationer och hjärtfel, sängliggande i svåra bröstsmärtor med hög hjärtverksamhet och andningssvårigheter. Det var studierna som höll mig uppe så jag kunde känna att jag var en del av samhället. Har inget socialt kontaktnät, inga vänner. I likhet med min släkting Tomas Thorild poet, skald, professor på 1700-talet som blev landsförvisad för sin kamp för yttrandefrihet och avslöjande av maktrelationer, har jag blivit förpassad att söka vård utomlands för mina njurbäckeninflammationer eftersom negativa journalanteckningar förföljer mig och läkares prestige går före liv.

I Läkartidningen får HSAN kritik av två läkare angående mitt fall. De anser att HSAN borde tänkt på konsekvenserna av den svidande kritik av beslutet till en ung doktor tidigt i sin karriär och de skriver:” tvärtom, patienten fick en bra behandling!”

Men vem tänkte på mig? Jag fick hela mitt liv förstört när hon framkallade en hjärtinfarkt på mig. Jag var svag och konvalescent redan innan felbehandlingen. Adrenalinet intravenöst påfrestade mitt hjärta något oerhört och jag fick själv rycka bort slangen från armen, då de inte lyssnade på mig! Inget hjärtprov/blodprov gjordes efter felbehandlingen. Den ansvariga överläkaren för avdelningen trodde att jag fått adrenalinet muskulärt och negligerade mig. Jag fick hämtas med rullstol av anhörig och har sedan dess suttit i rullstol och haft svår kärlkramp, bröstsmärta från och till, samt hög puls hela tiden som jag får medicinera mot. Märk väl att jag bad att få cortison för allergin när jag sökte på akuten och fick till svar av den unga läkaren att” det sätter vi bara in vid allvarliga fall och du har ingenting” sedan gick hon skrattande ut ur rummet. Jag gick då ut till bilen men tyvärr ändrade jag mig och gick in igen för att försöka stå på mig att få medicin för nässelutslaget. Vad jag ångrat detta genom åren.

Kan också förtydliga att den unga läkaren uppgraderades till överläkare direkt efter händelsen. Jag kunde också haft en karriär idag.

Referenser :

1HSAN/803/05 Kvinna ordinerades utan indikation en behandling som inte är riskfri

Läkartidningen.200.103-.768-9

2Huldt H, Helgelands sjukhus Sandessjöen, Norge. 2006:103:1129

3Nygren A 2006:103:1455

4 Anne Berit Guttormsen Helgelands sjukhus Sandessjöen, Norge . 20060515

· Jag kämpar för att handikappade inte bara är sitt funktionshinder utan även kan drabbas av andra sjukdomar.

· Jag kämpar också för lika värde för ensamstående mammor.

· Att barn som inte har någon pappa utan bara en mamma som stöd, ska få bra bemötande inom vården.

Vad är normalitet?

Jag har försökt nå ut i media men får bara höra av journalister att det inte går till så här i Sverige. De gånger jag varit med i reportage bl.a. intervjuer i Bohuslänningen och GT år -96 om nackskadan samt i radio har jag fått spott och spe från svenska folket, då jag stuckit hål på den svenska trygghetsbubblan om folkhemsidyllen.

Här presenterar jag min självbiografiska bok, ”Blodet av ett lamm utan fel och lyte”, i Recito förlags monter.

”För funktionshindrade Madeleine ter sig livet färglöst. Hennes livsväg är och har varit kantat med branta uppförsbackar. Där diagnoser grundas på hörsägen och förutfattade meningar snarare än på medicinsk evidens. Men en dag öppnas fönstret mot omvärlden på glänt. Hon får en vänskapsförfrågan på Facebook från en känd elitidrottare. De inleder en intensiv chattkontakt. Men varför vill han veta så mycket om hennes funktionsnedsättning? Och varför hör han bara av sig om natten? Vad är hans intention? Blodet av ett lamm utan fel och lyte är en berättelse om att inte passa in. Om längtan och krossade drömmar. Men den är också en historia om en ung kvinna som slår tillbaka från sitt underläge och inte låter sig tystas ned av myndighetsutövare i maktpositioner. Författarens förhoppning är att boken ska bli en ögonöppnare så att funktionshindrade skall kunna leva sina liv på samma villkor som icke funktionshindrade.

”Läsarröster: ”En skakande redogörelse”, ”Vi får hoppas att de ansvarigas ögon öppnas”

Finns att köpa på : http://www.litenupplaga.se/1271#sthash.Bx2zvZKK.dpuf

Tidigare utgivning: diktsamlingen” Frihetslängtan” med tillhörande CD som finns till försäljning på Bokeri.se.

Varit med i ett flertal antologier såsom 181 dikter till Tranströmer, utgiven på Tolvnitton förlag år 2011. Revansch 2008,Trettiotre poeter, Ordvindar, När solen väl gått upp är gryningen redan borta.

E-boken Hetta,

Min bok finns även i Norge, bokhandeln Tanum som ligger på KarlJohan i Oslo. www.tanum.no

Ett urval dikter finns på http://podpoesi.nu/

/Linda Garbén

2 Replies to “Linda Garbén”

  1. är det verkligen inte möjligt i Sverige stämma vården i domstol? Kan kontakt med advokat inte göras?

    1. Problemet är inte att det inte går att dra vårdgivare inför rätta. Problemet är att IVO/PSN alltför ofta bedömer att det inte föreligger vårdslöshet i de långt när flesta fallen av vårdskador. Bedömningen görs att skadan varit oundviklig. I de fallen, kommer rätten med största sannolikhet inte att göra någon annorlunda bedömning den heller, såvida inga nya uppgifter tillkommit om orsaken, och då står patienten inför stor risk att behöva betala rättegången. Där ligger problemet. Bedömningen alltså samt att de flesta jurister vill spara klienternas pengar och tar inte sig an fall de på förhand är säkra på att förlora.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.