Läkarnas självstyre slut?

 

Den frågan ställer sig skribenten Richard Vize i en artikel i engelska The Guardian. Mer specifikt, kommer e-revolutionen inom hälsovården att innebära slutet för läkarnas autonomi?

Enligt en undersökning gjord av NHS, National Health Service, den brittiska statliga organisation som ansvarar för sjukvården i landet, visar det sig att läkare, läkarchefer och hela sjukhus struntar i om behandlingen av deras patienter går snett. (Man vill ju inte egentligen säga det självklara här, men tror vi inte detsamma om Sverige?)

I arbetet med att öka den kliniska standarden, tvingas även den känsliga frågan om läkarnas självstyre fram. Bland annat har många infektioner efter ortopediska operationer visat sig bero på stora skillnader i utförandet av operationen. Man ställer den krävande utbildningen och alla tester kirurgerna går igenom, i jämförelse med låt-gå-mentaliteten inom den yrkesmässiga utvecklingen. Kirurger kan utan vidare utföra operationer utan att vara uppdaterade på de senaste rönen. Många kirurger bryr sig inte ens om att följa best-practise eller ta reda på hur de säkrast utför operationerna, enligt artikeln.

En lösning på problemet kunde vara att tvinga kirurger till fortlöpande utbildning och även inkludera studiebesök på de kliniker med bäst resultat.

Man konstaterar att kirurger starkt försvarar autonomin och ser alla inskränkningar som påhopp på deras konstnärliga frihet (!)

Var gränsen för medicinska utföranden går bestäms av the General Medical Council, den myndighet som registrerar och övervakar läkare i Storbritannien, domstolarna och mer vanligt även av fakta. De senaste två decennierna för NHS, har inneburit en skiftning från att ha varit en herrklubb för särskilt inbjudna, till att bli en organisation med en egen röst och med fokus på patientsäkerhet.

Ack, om bara alla ville ta till sig kunskap genom misstag …

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.