Kraftfull styrning av offentlig vård saknas

av Kim Birgithsdotter

Många med mig undrar hur krisen i vården ska lösas. Patienter vårdskadas och personal går på knäna. Kan ens ”rätt” partier i regeringsställning lösa krisen? Två personer som inte tror det är forskaren Gabriel Heller Sahlgren på institutet för näringslivsforskning och vd:n Nima Sanandaji på tankesmedjan ELEPR i en debattartikel i Dagens Industri 9 maj.

Gabriel och Nima anser att den svenska välfärden står inför ett långsiktigt finansieringsproblem vilket ”en myriad av analyser” visat och att politikerna blundar för problemet. Det intressanta i debattinlägget som berör vårt, PP:s, arbete är deras förslag till en mer resurseffektiv välfärd. Ett av deras förslag kallas värdebaserad ersättning som innebär att ersättning till en vårdenhet delas ut först när slutmålet uppnåtts, som att patienterna blir friska! Inget underligt mål kanske i den somatiska vården i jämförelse med psykiatrin där fokus alltför ofta är att minska symtom istället för att fokusera på orsak. Vårdgivarna blir därmed ekonomiskt ansvariga för eventuella komplikationer, till exempel upp till två år efter en behandling.

I ett sådant förslag blir det lättare att införa till exempel funktionell medicin i den offentliga vården, för att finna orsaker snarare än att medicinera symtom som till exempel depression. Med funktionell medicin ökar dessutom ansvaret hos individerna att ta större ansvar för sin livsstil vad gäller motion, kost, kosttillskott och att undvika destruktiva beteenden som att röka, dricka alkohol med mera. Om den offentliga vården lade fokus på livsstil och preventiv medicin så kanske sjuktalen skulle minska radikalt, för idag är det ett faktum att 80% av västvärldens sjukdomar är livsstilsrelaterade. Med funktionsmedicin i psykiatrin som exempel skulle en slutenvårdsvistelse innebära fokus på livsstil som sätt att minska symtom, minska medicinmängden och rentav kurera depression och andra psykiatriska tillstånd.

Det andra intressanta förslaget Gabriel och Nima tar upp kallas kapitation; där ersättning ges för service, vilket innebär att det är patienten som avgör hur hjälpen under en vårdperiod upplevs. Detta förslag skulle sätta en rejäl blåslampa på beslutsfattarna och genomförarnas arbete till effektivare vård, som underförstått följs upp av oberoende part och inte av politikerna eller landstingen.

Liksom debattörerna är jag övertygad att endast långsiktiga lösningar skapar nödvändiga förändringar vilket kräver mer samarbete mellan partierna än hittills. Långsiktiga och radikala förändringar krävs från våra politiker vilket PP utforskar och kommer att redovisa inför höstens val genom utfrågning av riksdagens partier.

One Reply to “Kraftfull styrning av offentlig vård saknas”

  1. Jag hävdar att det finns Moderater som är kunniga och pålästa med finansiella lösningar som även innehåller patient flödes problematiken. Jag är en av de som räknat på den gåtan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.