Kompetensförsörjning och resursslöseri i vården

Kompetensförsörjning och resursslöseri i sjukvården kallar Dr Skalpell det som pågår för fullt inom svenska vården.

Under hur många år som helst, dvs ungefär 30, har jag upplevt hur det sparats, sparats och sparats pengar i sjukvården. Det är precis som om man klämt ur en tandkrämstub först en gång, sedan en gång till, en gång till och en gång till, 30 år i följd. Till sist finns inte ens plåtskalet kvar, och tuben är förvandlad till oigenkännlighet.

Nu sitter ”hundratusen” administratörer på sina rumpor bakom var sitt skrivbord och undrar varför man inte lyckas rekrytera någon personal. Man får lust att fatta tag om deras öron, skaka dem och säga: ”- Förstår ni inte vad ni gjort, under alla år? Jo, ni har skrämt bort varenda ambitiös, duktig sjuksköterska och läkare från vårdyrket. Vilken normalbegåvad student som helst har insett att man måste satsa på andra utbildningar för att skapa en normal karriärväg med vettiga löner och en förutsägbar yrkesutveckling.”

Hur mycket kompetent och erfaren personal har man förlorat under alla omorganiseringar, och under all den tid man vägrat höja lönerna? Jag minns själv när de supereffektiva arbetslagen på akuten på 1980-talet sade upp sig och försvann. Detta skedde vid de stora sammanslagningarna av sjukhusen. När den nya organisationen väl var på plats, startade man med nybakad personal som kom direkt från Vårdskolan. Resultatet blev också därefter: Allt arbete på akuten tog tre gånger så lång tid, gipsarna lades fel och fick göras om, och så vidare i oändlighet.

På operation stod då nyfärdiga operationssköterskor som pluggat ”Omvårdnad” i flera år. När de frågat efter kunskaper om kirurgiska instrument fick de bara höra: ”Det lär ni er när ni kommer ut och jobbar.” En kollega ringde till operation en gång och bad dem duka upp instrument till en ”Anterior resection”, som är ett jättestort bukingrepp där det behövs tjogvis med instrument. När han kom in på salen stod sköterskan där med pincett, sax och skalpell.

Nu stryper man antalet sängplatser till hälften, för det saknas sköterskor och läkare. Följden blir att antalet operationer minskar lika mycket. En operation kräver ett intakt operationslag, som minst består av en narkossköterska, en operationssköterska, en undersköterska och en kirurg. Narkossköterskan sköter om patienten under ingreppet, operationssköterskan sköter om alla instrument och assisterar, undersköterskan som inte är sterilklädd kan hämta extra instrument och göra allt arbete utanför den sterila zonen. Och kirurgen sköter ingreppet i sig. Nu förhåller det sig så, på väldigt många sjukhus, att det saknas t ex narkossköterskor. Då går kirurgen, operationssköterskan och undersköterskan på tomgång, eftersom de inte kan operera utan narkossköterska. Saknas det operationssköterska blir det samma sak. Medan operationsköerna växer och avlönad personal får syssla med annat.

En orsak till sköterskebristen är att sköterskornas enda möjlighet till avancemang och löneförhöjning är att bli ”projektledare” för något av alla de miljarder av meningslösa projekt som drivs inom sjukvården. Då får de flera tusen mer i månadslön, kan arbeta kontorstid och gå till jobbet med nagellack och högklackat. Ordinarie personal som går kvar i vården får jobba dubbla pass i deras ställe, medan dessa projektledare svassar runt med en pärm under armen.

Precis så är det. Just idag. Och cancersjuka får vänta på sin operation i veckor. Och snart finns det inga kirurger kvar som kan operera en cancer.

8 Replies to “Kompetensförsörjning och resursslöseri i vården”

 1. Vad är det här för något? Att bygga ett helt inlägg på anekdotiska händelser gynnar varken vården eller patienterna. Det finns väl inget sjukhus i hela landet där en läkare kan ringa och boka ett stort bukingrepp av en operationssjuksköterska…. och sedan tror skribenten att sjuksköterskor somblir ”projektledare” föredrar nagellack och högklackat. Det är precis de här fördomarna som gör att sjuksköterskor tröttnar i vården och går vidare till andra branscher!

  1. Som jag sa på Twitter, står jag bakom våra skribenter till hundra procent. Jag håller inte med om att det är ”de här fördomarna” som får ssk att sluta sina arbeten. Jag tolkar inlägget som kritik mot systemet att ta ssk från sina normala arbetsuppgifter, och viljan att göra alla till admins ”i högklackat och nagellack”. Det är väl ändå inte positivt? Varenda ssk måste väl inte bli projektledare?

   1. Och vad menar du med ”normala arbetsuppgifter” och vem är det som står för viljan att göra alla till admins i högklackat och med nagellack. Och vem är det som kräver att alla sjuksköterskor ska bli projektledare? och vilket system är det som kritiseras? Att skribenten saknar kunskap om omvårdnad och sjuksköterskans roll, ansvar och arbetsuppgifter i vården förstår jag men att försvara ett inlägg som bygger på så mycket okunskap är ännu mer märkligt. Jag trodde faktiskt att patientsäkerhet bygger på kunskap utifrån vårdens olika vetenskaper samt kunskap om system och organisation och hur vi gemensamt kan utveckla teamen och att det sker tillsammans med patienter och närstående. Det kan kräva att olika yrkesgrupper faktiskt också arbetar administrativt. Det saknas tex omvårdnadskompetens i många ledningsgrupper vilket gör att vårdens utveckling inte leds med full kompetens. Sjuksköterskans normala arbetsuppgifter utgår från att främja hälsa, förebygga sjukdom, återställa hälsa och lindra lidande….

    1. Exakt. Att alla som leder/driver någon form av verksamhet behöver insikt och reell kunskap på området förnekar ingen. Det är t.ex. därför alla i PP ska ha personlig erfarenhet av vårdskada. Att ledningsgrupper, och även högre beslutsfattare idag saknar både erfarenhet och kompetens inom sina resp verksamhetsområden är ett bedrövligt faktum som dra ner alla verksamheter, inte bara inom vården.

     Jag tolkar det som att ”alla” som vill göra ssk till admins är just dessa jag refererat till ovan. De som själv saknar kunskaper om vårdyrket och som utgår från att teoretiska kunskaper är allena saliggörande. I alla situationer. Det är de inte. Hantverket måste mycket snart också börja premieras i vårdutbildningarna – inte enbart teorier om hur projekt leds. Det är detta jag försvarar och som jag tolkar Dr Skalpells inlägg.

 2. Men kära nån nu blev det värre. Tack för mig men på den här nivån är det inte ens någon idé att föra en diskussion.
  Trist för det är viktigt med en genomgripande diskussion om patientsäkerhet och vårdskador och den diskussionen måste bygga på respekt för våra olika erfarenheter och kunskaper. Vårdvetenskap är teorin om omvårdnaden. Precis som inom andra vetenskaper bedrivs forskningen såväl kliniskt som rent teoretiskt. Vetenskapen innebär att samla kunskap dvs att undersöka vilka metoder, behandlingar, organisationerr, instrument osv osv som bäst tjänar patienten och en säker vård. Som tex forskning inom operationssjukvård … http://www.rfop.se/media/1879/disputerade-operationssjukskoeterskor-inom-svensk-operationssjukvaard.pdf och vad jag vet så har sjuksköterskeutbildningen inte fokus på att leda projekt … jag rekommenderar en genomläsning av aktuella kursprogram och ett besök på närmaste högskola/universitet. Så jo det är oerhört viktigt att alltid respektera patientens perspektiv och det är precis lika viktigt att respektera varje professions kunskap och arbete för att utveckla och stärka kunskapen för vården och vårdens utveckling. Förresten får du gärna berätta på vilken operationsavdelning en läkare kan beställa en stor bukkirurgisk operation av en nyfärdig operationssjuksköterska… Det kan ju vara bra för det sjukhuset att se över sin rutiner…..

  1. Jag är förvirrad. Du säger exakt det jag hävdar – ”respekt för våra olika erfarenheter och kunskaper”?! Dr Skalpell ger sin bild. Med sin erfarenhet. Den är inte allas.

   Sen vet jag inte heller om du vill fortsätta diskussionen eller inte? Ska jag svara på din sista fråga? I så fall är svaret att jag inte vet vilket sjukhus det refereras till, eftersom jag inte är skribent till inlägget. Och ja, det är ju precis det Skalpellen efterlyser – revision. Av rutiner. Samt utbildningar.

   Jag tycker också det är synd när någon reagerar med att ”det inte ens är lönt att föra en diskussion”, bara för att åsikter och erfarenheter inte alltid samstämmer. Mycket synd. Jag är alltid öppen för diskussion, oavsett den andres åsikt. Men du gör som du vill. 😉 /Mia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.