Karin Hammarberg

karin1

En operation med komplikationer

Hur jag hittade PatientPerspektiv!

Jag har under tre år nu, försökt att via IVO och LÖF få min röst hörd och ett erkännande att min operation på Löwenströmska, gått fel och att det ska utgå någon slags livrätta då min arbetskarriär blivit helt förstörd.

Jag kan inte längre jobba på grund av de skador jag ådrog mig efter en ryggoperation. Jag har som många andra i min situation, fått nej på min ansökan om livränta via LÖF (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag).

När jag nu hittat till PatientPerspektiv känns det som om mitt liv återigen kommer sakta tillbaka. Jag vill hjälpa andra att visa att du inte står ensam och att vi tillsammans kan vi påverka.

Jag heter Karin och är en relativt tuff kvinna i 55 årsåldern, bor i Stockholms län i Södertälje.

2013 hade jag haft stora besvär av min rygg i flera månader, inte kunnat gå som jag skulle, ett stort ryggskott var mitt problem. Jag försökte med allt, sjukgymnastik, stärkande övningar för bålen med mera.

Min husläkare föreslog att jag skulle opereras för spinal stenos. Operationen skedde på Löwenströmska den tredje maj 2013, och när jag vaknade och skulle rehabiliteras och mobiliseras gick inget som det skulle. Svåra smärtor i rygg och ben. Jag hade förlorat förmågan att kissa själv, avföringen behövdes regleras till en viss tid på dygnet, jag satt otaliga timmar på toaletten för att slippa bajsa på mig.

Jag fick lov att åka hem tre dagar efter operationen i sjukbil då var jag färdigbehandlad men hade kateter och stora svårigheter att känna mina ben och därför svårt att gå själv. När jag varit hemma ett dygn så vaknade jag att jag hade en sådan otrolig smärta, tio av tio möjliga på skalan. Totalt känslobortfall i nedre delen av kroppen. Jag kördes i ambulans till Södertälje sjukhus för smärtlindring sedan vidare transport till Löwenströmska.

På Löwenströmska gjordes en MTR-röntgen som konstaterade att det var en stor svullnad omkring operationsområdet, samt att man upptäckte en likvorcysta vid läget för operationen. Min läkare valde att inte om-operera mig. Jag fick ligga blickstilla på rygg i tre dygn, detta skulle enligt läkaren vara den behandling som behövdes för att få svullnaden och cystan att försvinna.

Men det gjorde den inte. Den nionde maj, sex dagar efter operationen så brast cystan med en sådan kraft så stygnen efter operationen gick upp.

Efter detta fick jag svår huvudvärk och en enorm nervvärk i ben och rygg. Jag fick åka i väg på rehabilitering och sedan hem. Jag klarade inte av att gå stå eller sitta längre än en halvtimme.

Jag fick massor med smärtstillande, jag var närmast nedsövd vid flera tillfällen, låg på Södertälje sjukhus under flera månader, de skulle försöka ställa in rätt smärtlindring så att jag skulle kunna klara mig hemma.

IVO har svarat efter utredning att det finns stora brister i journalföringen från tiden 6/5-19/5. IVO ger kliniken i uppdrag att rätta till detta. LÖF tar nästan två år på sig att komma med sitt beslut som lyder: ”I vissa fall efter en sådan här operation så kan detta med likvorcystor uppkomma. I det flesta fall går det tillbaka av sig själv om man som behandling använder strängt sängläge tills det cystan slutar läcka.”

Sommaren 2016 fick jag höra om Mia Berg och PatientPerspektiv och nu under vintern, efter lite mejlande så beslutade vi att vi skulle träffas i Stockholm tillsammans med några andra intresserade, för att bygga en plattform för vårdskadade i Stockholm med omnejd.

Genom PP vill jag tala om för allmänhet, media, andra föreningar och politiker att vi finns. Målet med plattformen är att sprida vår förening och påverka politikerna att se den stora gruppen vårdskadade runt om i landet.

grupploggajoeturk200

 

2 Replies to “Karin Hammarberg”

  1. påverka politikerna absolut. För det jobbet behövs även jurister och medier dvs proffsen som precist och obarmhärtigt sätter fingret på de otillständiga luckorna i dagens lagsti ftning. Vårdetablissemanget är en motståndare, byggd och underhållen av de stöddigaste särintressen för vilka sanning heder och rätt sällan – om ens nånsin – prioriteras.

    1. Så sant som det är sagt. Vi håller just nu faktiskt på att etablera fler kontakter med just jurister, för att kunna driva frågan om lagändringar och översyn av ersättningarna t.ex.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.