Jamen då så! Ersättning!

pengar

Tack Sverige! Nu vet jag exakt på öret hur mycket mitt liv är värt – 4.070 riksdaler, varken mer eller mindre. Eller jo, förresten, mindre. Mitt liv är värt ca 2.000 spänn, eftersom knappt hälften av ersättningen kompenserar mina direkta utlägg i samband med olyckan på akuten i Malmö.

Min anmälan till LÖF har nu blivit behandlad och jag fått meddelande om hur man beräknat min ersättning;

  • ”Sveda och värk 4.300SEK – ersättningen lämnas för fysiskt och psykiskt lidande eller obehag under läkningsprocessen (den akuta sjukdomstiden) och avser i ditt fall perioden 2015-05-31 – 2015-07-19. Ersättningen betalas ut som ett skattefritt engångsbelopp.” (Wow! Skattefritt tänker en då! Innan kallduschen nedan …)
  • ”Kostnader 1.968SEK – ersättning lämnas för merkostnad enligt kvitton”
  • ”Dröjsmålsränta 27SEK – ersättningen är skattepliktig och ska tas upp som inkomst av kapital i din deklaration. Bruttobeloppet är 39 kronor, därifrån görs ett skatteavdrag med 12 kronor (30 procent).”

Gott och väl. En kan så klart ha åsikter om nivån på ersättningen för ”sveda och värk” i samband med att en person nästan förlorat sitt liv … Men NU kommer det riktigt intressanta i resonemanget, nämligen SJÄLVRISKEN!

  • ”Självriskavdrag 2.225SEK – enligt patientskadelagen ska en självrisk dras av från den ersättning som kan lämnas vid en patientskada.”

Jag förstår inte konceptet med en självrisk alls i dessa fallen? Menar LÖF att jag haft del i ansvaret för olyckan som hände mig? Att jag haft mig själv att skylla för att ha varit så obetänksam och djärvts åka till akuten med njursten?

Om det handlar om att de inte ersätter alltför ”små” och obetydliga skador kan de väl istället bara meddela sökanden det – nej tyvärr, din skada är för liten för att ersättas. Ska jag (som nästan förlorat livet, ja, jag vet, jag tjatar!), behöva få minskad ersättning för att någon annan inte får någon alls? Kan någon vänligen förklara?

Jag hade inga förhoppningar om att få ut någonting alls, så jag antar att jag som privatperson ska vara tacksam. Men som vårdoffer, finns här en rad olika aspekter som är helt galna och behöver åtgärdas. Suck … Vårt arbete är minst sagt digert.

Alla som vill hjälpa till och driva frågan om ökad patientsäkerhet är mer än välkomna att kontakta mig – mia@patientperspektiv.org

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.