Inte bara Sverige

Bild: Daily Mail, Royal Blackburn Hospital

Läser en artikel i brittiska Daily Mail, hur patienter sover i korridorer och får sitta på golvet i väntrummen. Inte enbart Sverige som är illa ute alltså. Inte för att det gör mig gladare på något vis. Snarare får väl min dystopiska världssyn ytterligare en dos svart …

Artikeln rapporterar från Royal Blackburn Hospital i Lancashire, ett av Storbritanniens bästa sjukhus. Nu är det dock svårt överbelastat, vid ett tillfälle hade man 95 patienter till 33 vårdplatser och man har utsett särskilda ”korridorsköterskor” att ta hand om patienter som ligger lite varstans. Äldre fick vänta i rullstolar och på vagnar, mammor med små barn fick sitta på golvet. Och, precis som i Sverige, larmar läkarna för att de tvingas onödigt hög risk när de skickar hem patienter för tidigt pga platsbristen och sköterskorna varnar för att förhållandena är farliga och skrämmande. En läkare som intervjuades sa att regeringen borde göra något åt NHS, den brittiska sjukvårdsförsäkringen, och en annan sade sig vara när att sluta sitt jobb.

Den nuvarande krisen sägs bero på att brittiska socialtjänsten saknar medel att ta hand om de gamla som istället hamnar på sjukhuset och ”tar upp platserna” …

Man har gått ut till allmänheten med en uppmaning att hålla sig från akuten om man verkligen inte är svårt, akut sjuk. Vårdklinikerna har blivit kritiserade för att ha för snåla öppettider, vilket tvingar patienterna att uppsöka akuten istället. En vanlig dag kan upp emot 550 patienter besöka Blackburn.

Bland alla sjukhusen i Storbritannien är Blackburn ett av de endast ca 40% som anses ”bra” av the Care Quality Commission – att jämföras med IVO. De flesta andra sjukhus anses behöva förbättras eller anses vara otillräckliga, så situationen på andra kliniker kan vara ännu värre.

Känns det igen? Europeiska välfärden på glid …

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.