Ingen sorg är den andra lik.

Vi talar en hel del om sorg i PP, och bara för någon dag sedan, pratade jag med Pär om just sorg. Vi kunde konstatera att vi hade liknande erfarenheter, och därför vill jag nu be alla att tänka efter före. Inte alltid bara klampa på i ullsockarna och döma efter vad som syns på utsidan. Alla hanterar vi sorg olika. Alla har vi våra sätt att bearbeta den och bara för att vi kanske inte ser ut som sju svåra år, betyder det inte att sorgen lämnat vårt inre. Det som du inte ser utåt är att vi kanske lever med en konstant sorg? Fundera på det lite.

Själv går jag ibland ut och lägger mig att vila i min sorg ute i skogen. Det är jädrigt skönt ska jag säga, att ligga och gråta en skvätt i en skog. Helst ihop med en lånehund (har ingen egen) …

1261
Mia vilar

 

Mia och Teddie vilar ihop
Mia och Teddie vilar ihop

Pär berättade hur han ibland kan mötas av attityden att han är ”för glad” och ”verkar opåverkad” av att ha förlorat sin son, 6-årige Emil.

Eeeehhhh … näääeee …

Tro oss, när vi säger att sorgen finns. Även om vi inte alltid väljer att visa den i alla sammanhang, till alla personer vi möter, så finns den.

För Pärs del handlar det om att ha tagit ett medvetet beslut, hans son dog ja, men Pärs eget liv måste fortsätta. Eller inte. Det är de två valen vi har – leva eller dö. Finns inget annat. Pärs val är att inte låta sorgen ta över alla minuter av dygnet. På sin arbetsplats befinner sig Pär ofta i situationer som kan bli farliga om han låter sig distraheras. Han har valt att inte låta sorgen styra resten av hans liv. Den kommer ALLTID att finnas med honom, men i bakgrunden.

Så bara för att någon ser pigg ut och är glad just när ni träffas, kanske håller sig aktiv och gör roliga grejer, är inte det detsamma som att vara ett kallhamrat, okänsligt monster. Man är en överlevare. Och har du tänkt på att det egentligen kanske förhåller sig precis i rakt motsats? Man kanske hänger sig kvar för glatta livet i någon sorts mänsklig värdighet, där sista gnuttan är förmågan att ”se hyfsad ut” och göra ”normala” saker?! När allt annat i tillvaron rasat …

grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.