Hur ser framtidens sjuk- och hälsovård ut?

Ibland roar jag mig med att försöka se bakom hörnet. Och sedan försöka se bakom det hörnet, i sin tur. Det vill säga, att se lite futuristiskt på saker och ting. Vi ojar oss ofta över teknikutvecklingen och hur fort den gått. Hur fort kommer den då att gå de kommande 15 åren?

Dagens sjukvårdsformat kommer inte att finnas kvar. Alls. Upplägget är ju redan idag helt ohållbart. Man försöker ständigt lappa och laga ett system där vi var och en ska beställa tid, träffa doktorn, prata av oss lite. Kanske tas det lite blodprover och någon röntgen också. Vid två extra besök. Och slutligen kanske det blir ett återbesök där vi får resultaten och ett recept. Allt detta tar oändligt med tid. Varje moment ska dokumenteras, tider ska bokas och kanske ombokas ibland. Man ska sitta i olika väntrum och bli uppropad, av en sköterska som pluggat i flera år på högskola.

Nej, vet ni vad. Istället för att söka läkare när man redan känner att något är fel – vilket ibland är för sent – så kommer man att kontrollera oss alla med jämna mellanrum. Vi kommer alla att läggas in i en helkroppsscanner vart annat, vart tredje eller vart femte år, beroende på vår ålder. Samtidigt tas några blodprover. DNA-test är redan gjort vid födseln, för att sålla ut personer med högre risk för sjukdom. Dessa kollas oftare.

Vi får ett elektroniskt svar på röntgen och prover, samtidigt som vår husläkare. Sköterskans och doktorns jobb blir till stor del att gå igenom alla svar med röd flagg, som visat något viktigt. I framtiden har datorerna lärt sig att skilja ut obetydliga förändringar från allvarliga tillstånd på helkroppsbilden och i proverna. Datorerna har analyserat miljarder av resultat, och lagt samman dessa i en inlagrad kunskapsbank. Detta är den basala sjukvården, som scannar av oss och gör oss trygga. Ingen behöver oroa sig i onödan för kroppslig sjukdom.

På detta sätt kommer man att upptäcka allvarliga sjukdomar mycket tidigare, och då är de ofta lättare att behandla. Samtidigt får vi inte själva välja när vi vill sitta och prata med en läkare och tycka synd om oss en stund när vi fått snuva. Men det är smällar man får ta. Man ska ju ändå inte ha penicillin när man bara är förkyld.

Nu består ju människan inte bara av en kropp. Det sitter en själ i den också, särskilt här uppe i Norden. (Där höll det på att halka in en Freudiansk felstavning: Norén.) Därför är vardagspsykiatrin i framtiden kraftigt utbyggd med massor av ”Må-Bra-mottagningar” med ”Må-Bra-kurser”, sociala samlingspunkter där ingen lämnas ensam eller utanför. Depressioner och utmattningssyndrom har då reducerats till ett svart minne från dåtiden, och finns inte längre. För vi har lärt oss hur människan ska ha det för att må allra bäst, och byggt samhället efter det. I framtiden heter nämligen vårt samhälle Utopia.

Så: Det som återstår för den riktiga sjukvården i framtiden är att ta hand om akuta och allvarliga sjukdomar. Där finns det massor av resurser, eftersom man sorterat bort bruset av alla oroliga som söker för diffust ”ont”, ”ont i själen”, knip i ryggen och andra småsaker i onödan. De har ju fått svart på vitt att helkroppsscannern och blodproverna visat helt normala resultat, vid den senaste kontrollen.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.