Hur många gånger ska vi höra samma sak?

 

 

Frågan för dagen; Hur många gånger ska vi höra samma sak? Det är vad jag tänker när jag läser SVT:s inslag om hur det nu råder akut brist på vårdplatser runt om i landet. Akut, till skillnad mot innan då menar ni, eller?!

I inslaget hävdar man att en av tjugo patienter riskerar dö, för att de vårdas felaktigt (liggandes i städskrubbar och korridorer). Eller att de helt enkelt vårdas på fel avdelning där de inte får adekvat vård. Allt på grund av platsbristen. Vilken i sin tur sägs bero på ”bristen” av sjuksköterskor. Och än en gång vill jag med det bestämdaste hävda att det råder ingen brist på sjuksköterskor! Vad det däremot råder stor brist på är mänskliga arbetsförhållanden! Det i sin tur gör att sköterskor flyr arbetet i landstingsvården till förmån för bättre villkor utomlands eller på privata kliniker. Och nej, det handlar inte heller enbart om lönen.

Det handlar om att tvingas ”vårda” patienter på ett sätt som inte är förenligt med övertygelsen och anledningen till varför man valde vårdyrket till att börja med. Så. kan vi enas om detta nu? Låt mig slippa läsa om ”bristen” på sköterskor fler gånger är ni snälla!

I inslaget sägs vidare att överbeläggningarna ökat med 5% under januari och februari i år. I vissa delar av landet mer än så. Och att patienter skadas och dör oftare just på grund av felaktig vård. En trend som verkar fortsätta alltså.

Säg nu till mig att inte PP kommer att behövas mer än någonsin i framtiden! Själv ser jag fram emot den dagen då stiftelser och fonder inte längre anser oss vara ett ”svagt projekt”. Men innan det händer ska väl någon av dem själv ligga och halvdö av vanvård på ett svenskt sjukhus … Då är ni välkomna till oss ändå.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.