Henry More´s läkarroulette

roulette

Det kom ett brev till PP från Henry, en man som både själv varit och haft sin familj utsatt för vad han kallar ”läkarroulett” – den roulette i vilken man som patient aldrig vet vilken läkare som ska behandla en denna gång.

”Det här är ingen skräckhistoria, bara en bagatell jämfört med andra historier och upplevelser min familj haft. Men den visar ändå systematiska konstigheter vilka t.o.m. kunde varit farliga när det gällde min fru då hon var allvarligt sjuk.

Idag ringde jag min läkare på vårdcentralen och fick reda på att han är tjänstledig och återvänder i januari 2017. Hans telefonsvarare hänvisade mig till receptionens telefonnummer och jag ringde dit och väntade i kön. Efter att jag berättat för sjuksköterskan som svarade att min läkare var tjänstledig så fick jag namnet och numret till läkaren som täckte upp fall som mitt denna veckan.

Hade lite tur, läkaren hade telefontider precis då och jag väntade i kön igen. När jag pratar med läkaren så säger hon att jag faktiskt inte längre har den läkare jag trodde, att jag nu har en annan. Och så fick jag numret till denne.

Hade lite tur igen och hon hade också telefontider just då, men nu kom jag inte in i kön.

Under tiden som jag provade hennes nummer om och om igen, så ringde jag receptionen igen eftersom jag tyckte det var konstigt att inte någon informerade mig att jag hade en ny läkare och att jag inte får min ursprungliga läkare igen när han är tillbaka.

Hon jag fick prata med var trevlig, och hon sa så här; ”Nej, vi skickar inte ut något brev när ni får en ny läkare.” Då frågade jag varför jag fick en ny läkare. Hon sa att det inte var som förr i tiden, att det numera är hög omsättning på läkare. Ja, jag förstår detta sa jag, men han har inte bytt tjänst. Jag förstår att jag måste träffa en annan läkare när han är tjänstledig, men varför ge honom en ny bunt patienter när han återvänder? Är det inte bättre att han träffar patienter han känner?

Hans tjänstledighet gick nästan helt förbi utan att jag behövde träffa honom. Jag kanske inte ens hade märkt det. För mig, sa jag, är den ganska intim, relationen med en läkare. Om det är möjligt och om jag dessutom är nöjd så vill jag gärna träffa samma läkare.

Jag var arg men det var inte hennes fel. Och hon hade fått sin information (från ovan) och det var inte hennes fel att det inte var en bra motivering.

Läkarrouletten skapar stress för både läkare och patienter. Det finns forskning som visar att hur mycket man tycker om sin läkare påverkar hur man mår och till och med ökar överlevnadschanserna för allvarliga sjukdomar.

För mig, idag … är det inte världens grej. Men det är respektlöst att de inte ens kontaktade mig. Det visar dåligt omdöme att patienter flyttas runt trots att läkaren återvänder. Systemet tror inte på att känslor och relationer påverkar hälsan trots vetenskapliga belägg. Och just nu var det inte så allvarligt. Däremot när min fru möjligen hade en dödlig sjukdom och hon fick träffa en ny läkare varje gång och vissa läkare inte hade en aning om hur man pratar med en människa, så betydde det att då och då hade vi en helt onödig känslokris hemma.

Ibland beroende på att vissa läkare inte läste så noga i hennes journal och aldrig heller hade träffat henne innan. Ibland beroende på att månadens läkare verkade ha allvarliga störningar i de delar av hjärnan som gäller känslor och mänsklig kommunikation.

Shit, om jag tar bilen till verkstaden eller hunden till veterinär så vill jag helst ha någon jag känner. Om någon ska stoppa fingret i min rumpa eller fråga om stressnivån jag upplever på jobbet eller i mitt sexliv, då vill jag helst att det är någon jag redan har lite förtroende för och som är lite mer insatt i mig som person och min journal, än vad en total främling är.

Konstigt nog kan jag ordna det med bilen och hunden, men inte med mina läkare …”

grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.