Förutfattade meningar dödar också

jämlikt

När en akutvårdsavdelning har förutfattade meningar och gör en bedömning av en patient, baserat på tidigare erfarenhet, är vården OCH framför allt patienterna riktigt illa ute.

Detta är vad som hände Ellinor Björkman för mer än ett år sedan. Hon hade ramlat illa, slagit huvudet och kommer in till akuten på Södersjukhuset i Stockholm. Där gör man bedömningen att hon är förgiftad, beroende på hennes tidigare historia av drogmissbruk.

En för Ellinor mycket olycklig bedömning som skulle leda till hennes död.

I samband med beslutet, konstateras att det inte finns någon plats på intensivvårdsavdelningen, så Ellinor ska vårdas på akuten. Efter några timmar blir hon medvetslös och man gör en datortomografi som visar en hjärnblödning. Hon förs då till neurokirurgen på Karolinska för operation och avlider därefter.

Den rättsmedicinska undersökningen visade att Ellinor var drogfri. Nu har sjukhuset långt om länge gjort en Lex Maria-anmälan. Och verksamhetschefen ”beklagar det inträffade”.

Min reflektion: jag kan förstå och sympatisera med den högst mänskliga reaktionen att ”the best predictor of future behavior is past behavior” som betyder ungefär att bästa sättet att förutse framtida beteende är tidigare beteende.

Fast får vården lov att gå efter den doktrinen? Är inte det diskriminerande och förutfattat? Måste inte vården göra en ny, oberoende bedömning av alla fall som kommer in? Oavsett vilken historia patienten bär med sig? Även om en patient har en historia av drogmissbruk, måste väl ändå vården göra en objektiv bedömning av tillståndet, och inte bara utgå från att ”jaja, hon har väl knarkat igen …”

Ur denna vinkling handlar förfaringssättet på akuten om så mycket mer än ”bara” rätt vård eller ej, nu pratar vi mänskliga rättigheter, jämlik vård och diskriminering av vissa särskilt utsatta grupper i samhället. Ska det vara så?

Verksamhetschefen ska få ett mejl från oss, likaså Socialstyrelsen, som på sin websida skriver om just jämlik vård: ”En jämlik hälso- och sjukvård innebär att vården tillhandahålls och fördelas på lika villkor för alla” – alla, alltså även före detta missbrukare. Jag tror att jag även ska ställa frågan kring rättsaspekterna i fallet till Niclas, vår juridiskt sakkunnige.

Jag återkommer med svaren.

grupploggajoeturk200

 

 

2 Replies to “Förutfattade meningar dödar också”

  1. Det ska bli intressant att läsa svaren.

    När jag läser ovanstående påminns jag om en läkares uttalande till mig när min dotter avlidit.
    ” – Vad är det som gör att en ung kvinna, i övrigt frisk, faller mellan stolarna när hon söker vård?
    Varför hör ingen på det hon säger? Finns det förutfattade meningar, där man tror att det är en klagande ungdom som söker uppmärksamhet? ”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.