Fler samlade gräsligheter, nr 5

Vi fortsätter vår rapportering nr 5 kring incidenter i vård-sommar-Sverige och inleder med en nyhet om något som måste vara oerhört traumatiserande för en människa att drabbas av: ett felaktigt cancerbesked. Kliniken förväxlade visst proverna och kvinnan meddelades om den förmodade livmodercancern och förbereddes för operation … Förstår ens vården vad det innebär att utsätta en människa för ett sådant besked egentligen? Jag undrar eftersom det händer regelbundet numera.

Snacka om trauma: ditt lilla barn blir hemskickat med Alvedon trots alla symtom på hjärnhinneinflammation som missades …

Så har vi kompetensbristen som gör sig gällande. En patient med lungkollaps och en vårdpersonal utan kunskap. Dålig kombination. Komplikationer inträder och Döden gör besök.

Nu säger jag inte att det har, men fenomenet med okunskapen bland personalen kan ha ett samband med att antalet sjukvårdspersonal med fejkade/obefintliga legitimationer ökar. Som i fallet med en sköterska som hann jobba i hela fyra år innan fusket upptäcktes. Utåt sett vill säga. För tydligen ska chefen ha varit medveten om bristen … Etik och moral, någon?

Jag fortsätter på det inslagna spåret om etik och moral och tvingas rapportera om psykiatern Ola Gefvert som tydligen redan tidigare varit i blåsväder och nu har fått en ny omgång anmälningar mot sig. Hur mycket ska det krävas egentligen? Hur många patienter ska behöva utstå hot, övergrepp och kränkningar innan något görs? Nu är han i alla fall under s.k. prövotid och kan få sin legitimation indragen. Varför ens en prövotid? Vid så här pass grova anklagelser det rör sig om borde han ha rykt ur vården snabbare än kvickt efter tre anmälningar! ”Strike three!” Igen konstaterar vi att patienters ord väger lätt mot läkares autokrati. (Samma ämne, annan artikel)

Att psykvården länge varit rejält under isen vet vi nog alla, men det är först då vi läser berättelser som denna som vi verkligen kan inse hur illa det faktiskt är ställt.

Men Skåne har lösningen på alla problem – skattehöjningar! Så klart! För inte kan det väl handla om vanskötsel av de medel man redan har till sitt förfogande?! Man behöver inte vara ekonomiprofessor för att veta att ekonomiska problem inte botas med pengar. Har aldrig fungerat, kommer heller aldrig att fungera. När vi ser en markant befolkningsökning utan motsvarande utbyggnad av samhället på olika plan, varav vården ett, kommer vi att fortsätta gå minus.  Om så staten hade beslagtagit varenda intjänad krona av alla arbetande, hade problemet kvarstått. Skåne, Skåne, tänk om!

Så nu kanske vi bara ska inse en gång för alla att vård i Sverige handlar om ”tur”?! När ambulansen inte kommer och chansen för överlevnad minskar för varje minut. Och det dessutom beror på i vilket landsting man bor i?! Är det tur-nivå vi är nere på?! I Sverige?!

 

 

 

2 Replies to “Fler samlade gräsligheter, nr 5”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.