Fler samarbeten!

ViskaMedVille

PP laddar nu för ännu fler samarbeten!

I fredags träffade vi Visselblås – en organisation som liksom vi, tror att anmälningar är vägen framåt att komma tillrätta med missförhållanden.

PP:s Mia och Sarah från Visselblås träffades på en skönt fik i Vellinge, en bit söder om Malmö, med en gnistrande grann vinterdag utanför fönstren. Det blev mycket snack om både vård, politik och samhällsutveckling i stort, och vi kunde snabbt konstatera att vi hade många gemensamma värderingar. Bland annat den att vi behöver av-stigmatisera anmälningen – istället för som nu, när vi skuldbelägger och i vissa fall kriminaliserar anmälarna av missförhållanden, behöver vi lyfta upp dem som hjältar som vill bidra till förbättring! Vi konstaterade bägge två att det ytterst handlar om kulturen på platsen, hur ställer sig chefen till anmälningar?

Detta är ju ett hett ämne, arbetskultur, inte minst aktuellt i media i fallet med Anders Kompass visselblås samt även ett ämne jag tidigare skrivit om här.

Det allra största hotet mot visselblåsare måste ändå vara den tysthetskultur som idag är utbredd, inte bara här i Sverige men även globalt sett. Visselblåsare anses illojala. Vi i PP och Visselblås anser det vara precis tvärtom.

Via Visselblås kan du som upptäckt något som du anser vara fel, anmäla antingen anonymt eller ej. Visselblås har i sin tur kontakt med en rad olika samhällsinstanser och kopplar ditt ärende vidare för åtgärd. Under hela förloppet kan du som anmälare se vad som händer i ditt ärende och om du behöver komplettera kan du även göra det. På så sätt kan alla bidra till långtgående förändringar vilka bara kan leda till ett bättre samhälle!

Visselblås är inte enbart till för vuxna, det finns även en funktion – Vissla med Ville – vilken riktar sig till skolungdom som vill anmäla missförhållanden i skolan.

PP ser fram emot att bli en extern del av Visselblås-gänget, och att få hjälpa till med de delar vi kan bidra med!

grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.