Finansinspektionens rapport

Idag kom så den rapport om personskadehantering från Finansinspektionen, som PP deltog i utformningen av vid ett möte i somras.

Vi hade med oss en önskelista* som vi diskuterade och vi samtalade mest av allt om den mycket krassa verklighet som ofta drabbar vårdskadade, då de upplever sig helt utan skydd eller möjlighet till upprättelse. Vare sig från vården, från de till vården knutna och/eller fristående försäkringsbolagen eller ens från rättssystemet. Det går bara inte i ett flertal del av fallen att få någon upprättelse. (*Önskelistan finns att läsa i inlägget länkat nedan.)

Många som ger sig in i processen att försöka få ”rätt” mot systemet, går under, orkar inte kämpa emot alla de hinder som staplas upp framför dem och en betydande del vårdskadade har vid något tillfälle sjunkit så lågt att de haft självmordstankar. Det bevisar inte minst de berättelser vi få höra från våra hjälpsökande.

Här kan ni läsa vår sammanställning av mötet, med den önskelista vi presenterade till Finansinspektionen, och här kan ni läsa den rapport som nu utkommit. I den konstateras att ”FI har funnit att handläggningen av personskador i stort sett fungerar väl, men det finns vissa förbättringar att göra.”

Hm??

6 Replies to “Finansinspektionens rapport”

 1. Oj Oj Oj..Är inte ett dugg förvånad.. mitt fall lade man ner från JO..Man går inte in och ändrar andra myndigheters beslut..Nästa instans är Europadomstolen.Men man har gjort en anmälan dit nästan omöjlig..Frågan är vad har finansinspektionen med detta att göra och kan det vara en instans för en enskild person att gå till?
  mvh annbritt

  1. Förlåt sen utläggning av din kommentar och mitt lika sena svar. Fick dåliga nyheter igår om en väns bortgång. Men för att svara på din fråga så har Finansinspektionen att göra med saken såtillvida att de på uppdrag av regeringen utreder och övervakar finansmarknaden. Däribland försäkringssystemet ingår. Och nej, de utreder inga enskilda ärenden. En anmälan till EU-domstolen är krånglig och tar upp till fem år att genomföra. Det gäller att ha tålamod om man vill få någon upprättelse här i livet … 🙁

 2. Jag anser att det inte är rättssäkert då LÖF använder sig av icke kompetenta försäkringsläkare som inte har specialkompetens ska inte besluta över hur livet kommer att bli ekonomiskt för de vårdskadade

  1. Nej, det är ju också en aspekt, men inte den som Finansinspektionen har utrett, de ser endast till de finansiella aspekterna, ej de medicinska. Men högst anmärkningsvärt att man kommit fram till det resultat man gjort.

 3. Frågan är vad som behöver bli till för att bryta det strukturella förtrycket mot patienter.

  1. Ja, det kan man ju undra?! När vi lämnar en lång lista på ”lösningar” på saker som inte fungerar för patienterna idag, men slutsatsen trots detta är att ”allt fungerar någorlunda bra” blir i alla fall jag totalt uppgiven och undrar vad det är jag kämpar för …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.