En dansk erfarenhet

En dansk erfarenhet som sa: Ouch! Eller My Life under ”The Shit Cloud” som jag igen konstaterar. I fredags fick jag nämligen det tvivelaktiga nöjet att undersöka effektiviteten i den danska vården.

Vi var på vår årliga sommarutflykt I Roskilde. Vår vana trogen hade vi köpt smörrebröd hos Annette i Hedehusene och ett gäng kakor hos bagarn bredvid. Vi skulle sitta uppe vid den gamla kyrkan ovanför småbåtshamnen och käka lunch var det tänkt. Hann bara så långt som till att parkera bilen i hamnen och uppsöka toaletten innan olyckan var framme. Igen.

Man höll på att renovera de ”riktiga” toaletterna och därför hade kommunen satt upp temporära toa-bodar istället. Med sådana där metallrastertrappsteg ni vet, som man skrapar av snö på vinter. Men då det blev lite högt upp till bodens dörr, hade nåt ljushuvud lagt dit trästockar som ett extra trappsteg.

När jag trampar ut, vickar trästocken till och jag faller handlöst rakt ut på gruset med foten vriden under kroppstyngden. Hepp!

Kände direkt att något var fel. Mer fel än vid en vanlig vrickning och låg kvar och bara försökte andas. Folk kom rusande och skulle hjälpa till. Någon gick och hämtade Joe som kom springande med matkartongerna i famnen! Hahaha! Komik! Han hjälpte mig  upp i sittande ställning och fick av skon innan foten svullnat för mycket. Hamnpersonalen kom med en rullstol och ett ispack som jag lade på den snabbt uppsvullnande foten som började skifta färg i blålila. Hepp!

Blev till att åka till akuten istället för en mysig picknick med utsikt.

Vilken skillnad! I omsorg, i bemötande, beredvillighet och i effektivitet! På mindre än en timme hann vi med inskrivning, läkarundersökning, röntgen, behandling/ordination samt även utskrift av läkarintyg. När sköterskan kom med intyget, bad hon om ursäkt för väntetiden. Det tog tio minuter extra. Här hemma har jag fått vänta veckor på ett intyg.

Och då var ändå akuten full av väntande människor, men allt flöt så smidigt. Och vänligheten! Jag kan inte annat än att jämföra med all sönderstressad, frustrerad vårdpersonal här hemma. Nej, kanske jag inte kan basera min jämförelse på ett enda besök, men det enda besöket utgjorde å andra sidan en sådan märkbar skillnad.

Jag förstår att svenska vården lider svårt av systemfel. Men inte allt kan läggas över på systemfelen. Inställningen till patienterna till exempel. Jag förstår att din dag varit usel, att du inte hunnit äta ordentligt kanske, men jag är inte orsaken.

Vad gör dansken som är annorlunda? Varför ska Sverige alltid ha det eviga bäst-i-världen-komplexet? En missriktad stolthet från politikerhåll om att vi minsann gör allt bättre än alla andra. När det de facto är raka motsatsen numera?! Kan vi inte bara ta efter system som fungerar och fungerar bra?

Så igen: Vad gör dansken annorlunda?

2 Replies to “En dansk erfarenhet”

  1. Har också fått erfara en sådan toppen fin sjukvård på besök i Danmark. Allt var tvärtom mot Sverige.Snabb och effektiv omvårdnad ordentligt utredd samt mycket fint bemött! Hur kan det vara sådan makalös skillnad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.