Emil, Aigul & Pär Roos

emil1

Aigul och Pär Roos förlorade sin son i april 2015, lille Emil 6 år. Här kan ni läsa en artikel i Sydsvenskan om deras mardröm.

De blev försäkrade av sjukhuspersonalen att det fanns tillräckligt med personal att vaka över Emil. De kunde åka hem, sa man, och det gjorde de. På morgonen var Emil död.

emil2Under tiden på sjukhuset, upplever föräldrarna en rad olika misshälligheter, avdelningen där Emil skulle sova visste inget om hans ankomst och man kunde inte göra plats åt honom, man visste inte hur injektionsnålen som satt i benet skulle skötas, man visste inte heller vilken sugkateter som skulle användas eller hur långt ner den skulle användas. Pär och Aigul fick själv visa vårdpersonalen vad som skulle göras …

Sedan fick Emil flyttas och då fick föräldrarna visa alla vårdmoment om igen. På morgonen fanns ingen personal i rummet hos Emil när Aigul kom och hon fick heller ingen information om hur Emil klarat natten. Ingen fanns på plats för att lägga om Emils trach, och till slut fick Aigul själv göra det tillsammans med en undersköterska. Hela dagen var personalen upptagen och allt var ett besvär.

Senare upptäcker Pär att Emil är blek och har problem med andningen. Han frågar personalen om det kan bero på stopp i kanylen? Sjuksköterskan säger att ”det kan det inte bli”, och ringer en läkare som mäter syresättningen vilken bedöms vara normal.

Under natten får man besked att två olika sköterskor ska ha uppsyn över Emil samt ett annat barn. Trots att föräldrarna erbjuder sig att övernatta, blir man försäkrad om att det inte behövs. På morgonen blir Aigul och Pär kallade till sjukhuset. När de kommer in i rummet ligger Emil på golvet och man gör hjärt- och lungräddning på honom. För sent …

Det framkommer att endast en sköterska varit på plats på avdelningen under natten. Och föräldrarna som kunde stannat …

aigul

pär200

 

 

 

 

 

 

grupploggajoeturk200

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.