Dr Skalpells första betraktelse

skalpell1

Dr Skalpell levererar sin första betraktelse:

Hela dagen i radio och TV har man diskuterat sjukskrivningar, dåliga sjukintyg, indragna sjukpenningar och läkarnas stora arbetsbörda med kompletteringar av sjukintyg – som nu läggs ovanpå deras befintliga arbetsbörda. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll upprörs över hur den lilla människan kommer i kläm i ett dysfunktionellt system – som ”undersköterskan 36 år gammal med två barn och lätt till måttlig psykisk ohälsa”.

Efter 30 år i läkaryrket vill jag bara säga en enda sak om Försäkringskassan: deras handläggare saknar medicinsk utbildning. Fattar ni? Här sitter erfarna läkare och skriver medicinskt baserade intyg om sjukdomar, som sedan läses utav handläggare som aldrig fått en enda dags medicinsk skolning. Det är inte läkarna som beslutar om rätten till sjukpenning. Det gör de medicinskt okunniga handläggarna på FK.

Staten har satsat flera miljoner på ”En bättre kommunikation mellan Vården och Försäkringskassan”. Hur i hundan ska detta gå till? Läkare måste anpassa sitt normala medicinska språkbruk och försöka ta till sig Försäkringskassans mycket speciella och administrativa språk med specifika termer, för att handläggarna skall förstå. Ofta består Kassans ”begäran om kompletteringar” av frågor som nästan är obegripliga för mig som erfaren läkare. När jag läser sådana kompletteringsfrågor tänka jag ofta ” – Men, det är ju precis detta som jag redan har förklarat!” Och det tar så infernaliskt mycket energi att bli förbannad fem gånger om dagen. Bara över EN strulande faktor i det dagliga arbetet.

grupploggajoeturk200

2 Replies to “Dr Skalpells första betraktelse”

  1. Förr hade man i alla fall försäkringsläkare som bedömde underlagen – men det kunde gå lika konstigt tillväga även då – dessutom dessa läkare gör saker på myndigheters begäran som går stick i stäv med vad som är gängse medicinsk praxis – man låter läkare ur fel discipliner bedöma underlag de inte kan kritisera egentligen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.