Dags för nytt nyhetssvep.

Vi drar på starkt med säkerhetsläget i dagens nyhetssvep. Hot mot vårdpersonal i samband med att skottskadade gängmedlemmar kommer in för vård.

Fast akuten i Malmö anser ju å andra sidan att det är bra, då det ju ger personalen tillfälle att bli bättre på skottskador. Hur är det nu – inget ont som inte har något gott med sig? Eller?!

Och vad gör man då i Sverige? Jo, börjar i fel ände som vanligt – man skärper så klart säkerheten på sjukhusen. Personal ska nu bära överfallslarm på förlossningsavdelningen i Malmö. För de senaste årens ökade hotbild. PÅ FÖRLOSSNINGEN??? DÄR DET VISTAS NYFÖDDA??? Samhällets allra bräckligaste! Total respektlöshet råder.

Misströsta inte gott folk! Det händer saker! Det tillsätts utredningar! Och kartläggningar. Utredningar och kartläggningar. Är exakt vad som behövs. För att öka tryggheten.

Missförstå mig inte, jag fattar, ingen vill gå till jobbet under dödshot. Men för hela fridens skull, politiker, slå ner på de kriminella gängen istället och få bort våldet från våra gator! Vi vill inte leva i otrygghet! Inhägnade bostadsområden och sjukhus. Vi vill fortsätta leva i frihet tack. Och framför allt vill vi kunna uppsöka akuten utan att behöva riskera hamna i en gänguppgörelse!

Jag skulle kunna avsluta svepet här för detta är en så oerhört allvarlig utveckling för Sverige att jag får gåshud, men tyvärr stannar inte eländet med detta. Myndighetsförfallet fortsätter och Försäkringskassan är den senaste myndigheten som blivit påkommen med lögn. Fkassan rapporteras nu för att ha ljugit för patienterna om överdebiterad tandvård. Det saknas visst kontroller … Nähä?! En svensk myndighet?! Sakna kontroll?!

Resultatet av en annan kartläggning (!) SKL gjort visar t.ex. att Stockholm ger dyrast vård. Men inte i alltid gäller regeln ”man får vad man betalar för”. Inte i vården i alla fall.

Och på det har vi så igen några läkare som ojar sig över tillståndet. Jag säger ”ojar sig” eftersom inget händer. Vi hör vårdpersonal (och vi patienter!) skrika sig hesa över just tillståndet, men ingen lyssnar! Och ingen gör något åt saken. ”Nån-annan-ismen”. Inte mitt ansvar.

Nej, vårdyrken är inte ”enkla jobb” som många politiker vill få det till. Detta belyser en undersköterska och beskriver samtidigt sina arbetsuppgifter. Och belyser alla de kunskapsområden man måste behärska för att jobba med även de utåt sett simplaste sysslorna. Jag fattar inte egentligen varför vi ens fortsätter att försöka få politikerna att lyssna, alla vi som ropar högt om misshälligheterna. Som initiativet till kommunikation med kommunen om äldreomsorgen i Södertälje. Jag är väl luttrad men önskar Barbro, initiativtagaren, all lycka till!

Så när kommunen/landstinget sviker, vad gör man då? Jo, man startar en insamling. Uteplatser i all ära, men de är med största sannolikhet ingenting kommunen prioriterar. Även om den ligger i anslutning till en barnklinik och barnen behöver komma ut och leka ibland. Då tog Blekingesjukhuset saken i egna händer.

Känns som om det är dit Sverige är på väg: privata initiativ. Tja, vad annat göra när de som ytterst är ansvariga inte tar sitt ansvar och gör sin del av jobbet?!

På tal om privatvården och de vårdskador den orsakar så – ÄNTLIGEN! ”Någon” som tänkt till och lagt ett sunt förslag! Att detta inte redan är lagstadgat är helgalet, men nu finns i alla fall ett förslag till lagändring som skulle göra det obligatoriskt för privata vårdaktörer att ha försäkringar som täcker eventuella vårdkostnader och omoperationer. (!)

Här kommer så en diger lista på alla ”vårdmissar” som skett sen sist:

 1. mottagning som missade återbesök och patienten tog sitt liv
 2. baby dog under förlossning
 3. kompetensbrist på sjukhuset – två patienter dör
 4. ambulansproblem 1 – hjärtsjuk tvingas larma två gånger
 5. ambulansproblem 2 – dubbla patienter (kan vara lösningen på ambulansbristen …)
 6. ambulansproblem 3 – baby med skallfraktur vägrades ambulans (kunde bara stoppat babyn i en väska och låtit honom lifta med en annan patient …)
 7. debattören Nuri Kino om sin vän som skickades runt mellan sjukhusen
 8. och så den numera sedvanliga hemskickningen från akuten
 9. en felaktig diagnos ledde till intensivvård av barn
 10. läkare drar ut foster (man baxnar igen)
 11. tvingas amputera ben efter för lång väntan
 12. drack diskmedel på demensboende och dog
 13. brister i vården 1 – läkarbrist
 14. brister i vården 2 – döende blir av med vård i hemmet
 15. brister i vården 3 – skadedjur på sjukhus (alltså brist på engagemang från ledningen som vetat om problemet)
 16. brister i vården 4 – och därmed orsakat HELA HUSET DRABBAT AV OHYRAN (!!!!)
 17. brister i vården 5 – dålig arbetsmiljö resulterar i vite – BRAVO!

Och så tar vi lite diskriminering som lök på laxen! Fast om det anses nedvärderande att ”bli tagen som sjuksköterska”, nja, ganska så nedvärderande i sig det uttalandet väl?

Jag avrundar dagens svep med en rubrik som tagen från en replik ur en Sweeney-Todd-Jack-the-Ripper-Dickens-historia à la Londons slum anno 1884:

Dödfött barn försvann från Nyköpings lasarett

Där satt den gott folk! 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Replies to “Dags för nytt nyhetssvep.”

 1. lysande skrivet Mia!! Med noll nivå på ansvarsutkrävandet har vården en frihet som den inte klarar av. Dena motbjudande cirkus som kostar liv och lidande är en självklar följd av ynklig efterlevnad av de regler som finns samtidigt som regelverket i sin helhet bör föras upp till åtminstone samma nivå som övriga EU-länder. .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.