Dags att göra skillnad

Den 9 september är det dags göra skillnad! Dags att välja vem som för den bästa vårdpolitiken. Tänk på det när du ser sommarens mediasvep om psykiatrin. Fortsätt också att skicka länkar till det som händer i dina hemtrakter så vi får bättre nationell täckning! Här är ett exempel från P4 i Blekinge med ett inslag om hur svårt det är att få hjälp av psykiatrin vilket också förvärrar för enskilda och är kostsamt för samhället.

Det är inte första gången personal har sex med personer i beroendeställning vilket är hårresande i sig men än värre är när ledningen inte reagerar och avskedar anställda omgående eller ger dem tjänstledighet till bevisfrågan är utredd. Det senaste exemplet är en anställd som misstänktes ha sex och ledningen gör ingenting förrän en privatperson anmäler ett år efter incidenten kommit ledningen tillhanda.

Kontrollen av personal och kraven på kompetens på behandlingshem är låg i landet. Alarmerande i den grad att överläkare kallar sådana platser för en riskmiljö!

Den absolut värsta konsekvensen av inkompetens, dåligt ledarskap och samordning av vård är när en människa dör ”under vård”. Den politiska satsningen på att minska olyckor i trafiken har minskat antalet dödsfall och är nu färre än antalet personer som begår självmord vilket gör att det är dags för fokus på förebyggande arbete för att minska antalet självmord. Nollvision även där hade varit önskvärt.

Dessutom är vårdens anmälningsplikt i samband med självmord enligt Lex Sarah inskränkt så statistiken blir omöjlig att ta del av, liksom missvisande. Vi kommer att återkomma i detta ämne efter valet med PP i en intervju för SvT Växjö.

Uppdrag granskning har återigen lyft Sveriges inställning och användning av bältesläggning. Fallet får mig att skaka av ilska. Bältesläggning och traumat den medför, skapar vårdskador och även i vissa fall dödsfall. Island använder inte ens metoden och en forskare kallar metoden tortyr. Psykiatrin i Sverige ägnar sig åt tortyr (smaka på den meningen).

Missförhållanden för funktionsnedsatta anmäls sällan. Denna ofta maktlösa och extra utsatta grupp av individer blir lätta byten för personal med bristande kompetens, etik och moral. Anhöriga har ingenstans att vända sig med klagomål eller få kompensation.

Vi kan återigen konstatera att viss personal saknar både folkvett och utbildning att skydda patienter/brukare och agera professionellt, som i Sörmland när en personlig assistent röjde en brukares uppgifter i socialt media.

Sedan har vi fortsatt den delen av vårdpersonalen som gömmer sig bakom argument om sekretess för att slippa diskussioner med missnöjda patienter. Personalgrupper som håller varandra om ryggen och skyller på att de behöver fokusera på förbättringar istället för att stå till svars för de misstag som görs. Kanske personalen känner sig hotad av transparenta processer och vill skydda sig från kritik? Baksidan av sådant resonemang är att de som missköter sig kan fortsätta och skapa än mer skada. Vi hoppas och tror att dessa är i försvinnande minoritet inom vården dock. Men vi kan inte negligera det faktum att medborgare reagerar när de inte blir bemötta och behandlade tillräckligt bra och dessutom inte får lämplig upprättelse. Det IVO bidrar med är inte mycket värt för den enskilde som inte kompenseras på ett tillfredsställande sätt, när ingen som helst koppling mellan IVO´s beslut och LÖFs utredningar finns. Huvudskyddsombud för vårdpersonal föreslår nu att personalens namn inte ska finnas med i journalföring speciellt inom psykiatrin för att skydda mot hot och våld. Om att fega ur …

Samordningen för patienter både i den somatiska som den psykiatriska vården saknas i en allt mer specialiserad uppdelning och de med flera diagnoser står utan stöd. Senaste fallet som uppmärksammades i media är en IVO-anmälan där en mans antidepressiva medicin och medicin mot munsvamp ledde till mannens död.

Läkare är medvetna om bristen och även de försöker lyfta missförhållandena.

Hela patientgrupper glöms bort av vården eller nedprioriteras, som de med fallskador. Förebyggande arbete skulle minska antalet fallskador så folk slipper lida. Lidandet av att bli ignorerad med sin smärta skapar i sin tur psykiska besvär. Som om vården behövde ”skapade” sjuka liksom …

Vårdskada uppstår också när individer kommer i kläm mellan Försäkringskassan och sjukskrivande läkare. Här borde det förbannemig finnas en möjlighet att stämma det offentliga när myndigheter går emot läkares rekommendationer:

Olle Hollertz som är överläkare i psykiatri är kritisk till Försäkringskassans agerande och lyfter de schizofrenas utsatthet vid felaktiga beslut.

Välkomna till hösten med PP liksom …

 

4 Replies to “Dags att göra skillnad”

 1. Bra skrivet Mia, väntar med glädje att få höra dig bli intevjuvad.
  Jag har igen mött sjukvården vid inläggning en vecka för smärtor. Läkaren på vårdavdelningen har förvisso givit mig smärtlindring via intravenöst medel.
  De kom fram till att min smärtstimulator är trasig.
  Vårdavdelningsläkaren har i 4 dagar försökt att etablera en kontakt med ansvarig läkare på KS i Solna.
  Jag är nu hemskickad till ett liv i sängläge och väntar på att få besked av någon när de kan laga eller byta ut den.
  som ni kan läsa på PPs sida så är denna smärta orsakad av ett operationsfel för 4 år sedan.
  Så vad ska man göra när inte ens läkaren får tag i ansvariga?
  Bra Mia att du tar upp kaoset inom psykvården. Det är en otroligt viktig fråga som måste lösas.
  De är en mycket svag grupp som har svårt att kämpa mot de felaktigheter som sker inom psykvården

 2. Hur sprider vi såna här inlägg mera än till våra vänner? Vilka intressegrupper vill hjälpa till att sprida detta?

  1. Man kan, om man vill, ta reda på vilka politiker inom sin region som verkar inom vården t.ex. och sedan skicka mejl med frågor/krav. Intresseorganisationer kan man nog enklast hitta genom att Googla ”intresseorganisation psykvård”. I viss mån media.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.