Brännskadar bebis, fortsätter sin tjänst

Läkare brännskadar pojke på klinik i Linköping

Igårkväll när jag läste denna artikeln var jag så i chock att jag inte kunde skriva direkt. Detta är något av det mest groteska jag läst på länge. En till åren kommen läkare, som utför manlig omskärelse av små gossebarn, har vid tidigare tillfällen skadat barnen, men tillåts trots detta fortsätta! Både IVO och HSAN har tidigare varit inkopplade men inget händer. Vad är vitsen med dessa myndigheter?! De utfärdar sina varningar och sätter sina prickar. Och sen då?! När inga uppföljningar görs utan att nya patienter som skadas måste anmäla igen?! Finns det någon bortre gräns för hur mycket skada en enskild läkare får göra?! (retorisk fråga …)

Förbjud religiös lemlästning nu!

Här ska det inte stympas några barn! Snacket om att förbygga för trång förhud är bara trams! Inträffar det problemet gör man nånting åt det DÅ. Jag blir helt matt av att tänka på att vi är i Sverige. Året är 2018. Och ritualstympningar är TILLÅTNA!!

SLUTA ÄVEN PRICKA LÄKARE SOM SKADAR PÅ SAMMA VIS UPPREPADE GÅNGER! Dra in deras legitimationer omedelbart efter andra likadana ”missen”. Misstag kan alla göra, ja, men inte samma misstag om och om igen. Då handlar det istället om bristande respekt för yrket och framför allt en vidrig arrogans inför sina patienter om man bara fortsätter skada dem, som i fallet nedan.

Vi har en tanke om att ”man”, politiker och myndigheter, är rädd för läkarkåren. Som är en yrkesgrupp med oerhört stark röst och en intresseorganisation med stor makt. Man är helt enkelt rädd för att läkarna inte ska våga behandla längre om de kan avkrävas ansvar för vad de gör. Igen, trams! Ingen är ute efter att lyncha en hel kår! Detta handlar om enstaka individer. Individer som idag sitter helt skyddade och inte kan röras.

Så här skriver Aftonbladet om incidenten, låst artikel:

”Nu utreder polisen omskärelse

Bebis brännskadades vid kirurgens ingrepp

7 okt 2018

Den erfarne kirurgen på skönhetskliniken skulle omskära Hibas son som är två månader gammal.
Men ingreppet gick snett och pojkens könsorgan brändes.
Händelsen utreds nu av polis – och hos IVO finns ytterligare en anmälan gällande en omskärning av samme läkare.
– Det är fruktansvärt. Vi vet inte om vår son får behålla sin penis, säger mamman.

Sedan ingreppet vårdas sonen Ilyas på Linköpings universitetssjukhus.
Mamman Hiba, 25, berättar att pojken gråter mycket och att det är svårt med amningen.
– Han har så ont, säger hon.

Den muslimska familjen tog beslutet att omskära sin son i tidig ålder i somras.
– Omskärelse är rekommenderat inom vår religion men det har också att göra med att vi inte vill få problem med trång förhud. Vi researchade på nätet och insåg att det här var den enda kliniken i Linköping som erbjöd omskärning. På hemsidan berättades att kirurgen hade lång erfarenhet och jag fick ett gott intryck när jag pratade med dem vid flera tillfällen innan ingreppet, säger Hiba som nu vill varna andra patienter.

’Gedigen erfarenhet’

På hemsidan marknadsför den privata kliniken Laser Beauty Way Clinic i Linköping olika ingrepp, bland dem omskärelse som man utför mot för en kostnad på 3 000–4 500 kronor, av ’en legitimerad läkare med lång och gedigen erfarenhet inom både kirurgi och allmän medicin’.

I tisdags den 2 oktober togs familjen emot på kliniken av läkaren Rasheed Karim Rishad och annan personal från företaget.
Läkaren använde den kirurgiska metoden diatermi för att skära i vävnaden (högfrekvent monopolär elektrokirurgi) och bedövade pojken med lokalbedövning.
– Min son skrek under hela operationen och personalen fick hålla fast honom. När läkaren var klar tog han ett steg tillbaka som i chock och sa ’han är bränd!’, säger Hiba.
Mamman berättar att läkaren omgående la ett bandage över pojkens skador efter upptäckten.
Därefter fick hon rådet att åka hem med sonen Ilyas och ringa kliniken och stämma av efter några timmar.
– Läkaren sa gång på gång att det inte är någon fara och att vi skulle komma tillbaka dagen efter. Jag frågade om vi behöver åka till vårdcentralen men han svarade att det inte behövs, säger mamman.
Men Hiba valde att åka in till akuten med sonen.
På Linköpings universitetssjukhus sövde läkarna ner pojken för en första akut behandling, berättar mamman.
– Läkarna har konstaterat att min son har tredje gradens brännskador på stora delar av penisen, också under den. Skadorna har förbluffat läkarna, säger Hiba.

Flera incidenter

Hon berättar att Ilyas är mycket trött och gråter mycket. Mot smärtorna får bebisen morfin, berättar mamman.
– Han kommer behöva månader av rehabilitering här på sjukhuset. Läkarna säger att i bästa fall kommer han bara att få djupa ärr och i värsta fall kan han förlora hela sin penis.
Efter händelsen har Hiba polisanmält Rasheed Karim Rishad och skönhetskliniken. På polisen i region Öst bekräftar man att en anmälan har kommit in och under fredagen hölls förhör med Hiba. Dessutom har man tagit beslut om att en åklagare ska leda förundersökningen.
– Ärendet kommer att lottas på en åklagare som tar ställning till hur vi ska fortsätta utredningen och det kommer att göras på måndag, säger vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors på Åklagarkammaren i Linköping.
En sökning hos IVO visar dessutom att det inte är första gången som det blivit komplikationer efter Rasheed Karim Rishads omskärelser. I somras fick en pojke i 7-årsåldern åka in till sjukhus och sövas ner och opereras efter att ha omskurits av läkaren på privatkliniken, enligt en IVO-anmälan.

En sökning i allmänna register visar dessutom att den aktuella läkaren prickats av myndigheterna vid flera tillfällen, exempelvis beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, 2011, efter anmälan av Socialstyrelsen, att ålägga läkaren en prövotid på tre år eftersom han ’varit oskicklig vid utövningen av sitt yrke’.

Fortsätter jobba

Samtliga Lex Maria-anmälningar som låg till grund för beslutet gällde misslyckade operationer av olika slag och bedömningar inför operationer.
Han arbetade då som kirurg på ett allmänt sjukhus i Östergötland.
Dessförinnan hade läkaren varnats av HSAN för att ha agerat oaktsamt och vållat en ’allvarlig skada’ vid en gallstensoperation.
När Aftonbladet når Rasheed Karim Rishad säger han att han är mycket ledsen över det inträffade.
– Pojken fick en brännskada och jag är mycket ledsen för det, för jag har ingen förklaring till vad som hände. Vi har använt samma diatermi många gånger och inget har hänt. Men jag misstänker att det är något fel på den här apparaten som vi nyligen beställt från Storbritannien, den är specialgjord för omskärelse och det var första gången vi använde den, säger Rasheed Karim Rishad.
Han står fast vid att det var rätt att skicka hem familjen, trots brännskadan.
– Jag skickade hem dem men det var tillfälligt. I ett fall där en brännskada inte är så akut kan föräldrarna gå hem för en eller två timmar och sen pratar jag med dem och skickar dem till sjukhus vid behov, säger läkaren.
Hur kommenterar du att det skett komplikationer vid ett tidigare tillfälle då du genomfört en omskärelse?
– Det var inte ett så stort fel i det fallet. Det handlade om ett förband som föräldrarna inte lyckades ta bort och det händer ibland.
– Jag har gjort 15–20 omskärelser med samma metod och det finns en komplett journal, operationsberättelse, samtyckte från patienten och läkarintyg på alla.
Rasheed Karim Rishad, 72, säger till Aftonbladet att han efter händelsen i fredags ska sluta genomföra omskärelser.
– Men jag tänker fortsätta med andra mindre operationer, säger han.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.