Blödningar ersätts inte.

LÖF

Blödningar ersätts alltså inte. Och då inte heller skador till följd av blödningar. Det kom ett brev till PP. Ett brev om en svår skada till följd av en blödning under en operation.

”Sommaren 2011 gick jag igenom en titthålsoperation i gallblåsan.

Mitt blodtryck sjönk efter några timmar, och jag blev opererad på nytt, denna gången med öppen kirurgi.

Efteråt konstaterades att jag hade 3,2 liter blod i buken och jag fick då sex enheter blod och tre enheter plasma. Jag blev kvarliggande på sjukhuset i nästan tre veckor. Min mamma talade med läkaren dagen efter operationen, och han sade att jag överlevde enbart på grund av min livsvilja. Vid några tillfällen trodde de inte jag skulle överleva men det erkänner han inte nu i efterhand.

När jag kommit hem hade jag problem att gå, mitt högerben lydde mig inte. Jag gick trots det tillbaka till jobbet efter fem veckor. Det fungerade inte med ett dåligt ben på arbetsplatsen, så jag fick inte förlängt min anställning.

När jag så varit sjukskriven i ett halvår påbörjade jag rehab via arbetsförmedlingen, vilket inte heller fungerade. Återigen blev jag sjukskriven och får då remiss till neurolog som konstaterar hjärnskada på grund av syrebrist. Jag kommer till neuro-rehab för utvärdering och i maj 2014 är sjukersättningen ett faktum, då jag inte har arbetsförmåga med prognosen att inte bli mycket bättre. Dessutom skulle jag ha boendestöd i vardagen eftersom jag till exempel inte får köra bil.

Samtidigt anmälde jag händelsen till IVO som konstaterade att vårdgivaren skulle gjort en Lex Maria. Anmälde även till LÖF och tvingas dra ärendet hela vägen till Patientskadenämnden som konstaterar att hjärnskadan och mina kognitiva problem är orsakade av den postoperativa blödningen. Skadan är dock inte ersättningsbar då den orsakades av en blödning. Blödningar ersätts ej.

Så vid 46 års ålder förlorar jag arbetsförmågan. Får inte köra bil. Har boendestöd tre dagar i veckan och en inkomst på 8.400:- netto plus bostadsbidrag. Min dotter bor hos mig halvtid.

Jag jobbar på att inte fastna i offerkoftan, men varje år samma dag blir påminnelsen för stark. Mitt liv vändes upp och ner.

Äntligen har jag tvingats acceptera att mitt liv är så här just nu men jag kämpar ständigt för att livet, och jag, ska bli bättre. Jag tycker det är en katastrof att patientskadelagen inte fungerar som den borde fungera. Skadas du i vården skall du ha ersättning punkt slut! Jag gjorde det jag kunde men det kändes verkligen som en rejäl käftsmäll att inte få någon som helst ersättning. Jag är nog inte ensam om detta. Jag hoppas verkligen att PP kan göra skillnad.”

Min reflektion: jag är så klart inte förvånad. Jag säger ”så klart” eftersom LÖF är ett försäkringsbolag som alla andra. Låt vara att de ska ta tillvara vårdskadades intressen, men samtidigt se till landstingens? Hur går den ekvationen ihop? Hur kan en så pass allvarlig, livsförändrande skada ej vara ersättningsbar – oavsett om den uppkommit genom en blödning? Att blödningen i sig inte är det är en sak, men om en människa får hjärnskador och tvingas leva med konstant hjälp resten av livet – hur kan skadan då inte kvalificera ersättning? Ännu ett mysterium jag väl är för dum för att förstå i vår svenska välfärd …

grupploggajoeturk200

 

2 Replies to “Blödningar ersätts inte.”

  1. varifrån kommer bestämmelsen att blödningar inte ersätts?? Är det grundat i beprövad vetenskaplig erfarenhet? Är det fattat i enlighet med gällande europeiska begränsningar? Eller endast ett tillgodoseende av mäktiga svenska särintressen? Ja vad menas med blödning? Sånt måste redovisas.

    1. Precis! Jag vet inte varifrån den bestämmelsen kommer, men utgår från att ”man” bestämt så då blödningar kan anses vara oundvikliga risker vid operationer? Frågan är väl snarast om man kan anse en blödning från levern som en oundviklig risk vid en titthålsoperation i gallblåsan? Jag tänker ta frågan vidare till LÖF och återkommer med respons.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.