Beklagligt?? Nej, det är ren SKANDAL!

Bilden är omslagsbild för Eslövs kommun, Vård och omsorg. Oh, the irony!

I Skånska Dagbladets artikel om en gammal man som avlidit under hemska förhållanden, läser jag hur förvaltningschefen för vård och omsorg i Eslövs kommun, beskriver det hela som ”oerhört beklagligt”, samt hur han ”känner med familjen”. Jag läser med gåshud på armarna och ett krypande äckel inombords. Samma oerhörda cyniska människosyn vi behövt bevittna så många gånger de senaste åren utspelar sig ännu en gång. Med dödlig utgång.

Mannens dotter ringde polisen när hon inte fick tag på sina gamla föräldrar, och polisen gick in i deras hus för att finna mannen liggande hjälplös i sängen med hustrun AVLIDEN BREDVID! Så har han troligen legat i fyra dygn … Uttorkad, utan sina livsnödvändiga mediciner och i sin egen avföring. Stackars, stackars man, jag kan bara föreställa mig ångesten och förmodligen även skammen han som gammal man känt inför den situation av hjälplöshet han befunnit sig i.

Men som om inte detta var illa nog, när väl han blir funnen, vägrar ambulanspersonalen ta honom med till akuten!

Vänta? Vad sa du? Jo, jag sa att ambulanspersonalen vägrade ta med honom till akuten. De tyckte att han var vid ”god vigör”. Och så var ju akuten visst full ändå …

Detta är den cynism jag talar om. Att man bara helt frankt bortser från behoven på individnivå, att man, som sjukvårdspersonal dessutom, så totalt saknar insikt om hur snabbt gamla människor tacklar av är mig en gåta?!

Dottern ska då ha fått frågan om hon själv kunde ta emot sin pappa. I det tillståndet? Allvar? En gammal förlamad man som legat utan medicinering, mat eller vatten i fyra dagar? Med sin döda fru bredvid sig? Ska familjen ta hand om? Ni behagar skämta?

När dottern nekade, av helt förklarliga skäl, körs då mannen istället till ett äldreboende. Det kanske hade kunnat funkat bra. Men gjorde det inte.

Man ”glömmer” nämligen då att ta med hans livsviktiga mediciner, bland annat den inhalator han är beroende av för sin KOL.

Dagen därpå får dottern ett samtal från boendet där man ber henne ta med pappans mediciner, hans rullstol och madrass! Detta hade man inte kunnat ordna på boendet. Inte heller hade man lyckats duscha av honom. Ja, ni hörde rätt. Jag repeterar för säkerhets skull: här har vi alltså en man som legat i sin egen avföring, med sin döda fru bredvid sig, utan mat, vatten eller medicin. Han kommer till ett boende och vad görs? Han avlider.

Jag ser bilden framför mig hur mannen vid trappen till boendet blir avlämpad från en skottkärra, insmord i sin egen fyra dagar gamla avföring och urin, i tunn pyjamas och iskyla, för att själv få kravla sig uppför trappan och hasa sig in för att sjunka ihop i en hög innanför dörren! VAR DET SÅ DET GICK TILL?! Allvarligt?! Någon mer än jag som reagerar?!

Och sen har den gode förvaltningschefen den dåliga smaken att sitta och BEKLAGA DET INTRÄFFADE?! Du och hela din personal borde skämmas ögonen av er! Ni borde min själ aldrig mer få ha hand om äldre människor. Alla era tillstånd borde dras in! Men det lär ju inte hända. Nu utreder de sig själv …

Nej, vet ni gott folk, det är hög tid att införa lämplighetstestning för alla som i sina jobb berör vård och omsorg, från personal till politikerna som tar besluten. Lämplighetstester i empati och humanism för det verkar gravt saknas på många ställen.

Jag skulle nog fundera på även en polisanmälan faktiskt. Detta är så grovt oaktsamt att det borde vara straffbart. Både ambulansens vägran att köra till akuten, vilket mycket väl hade kunnat innebära räddningen för mannen, och även boendet. Den totala nonchalans de uppvisat för att ens skaffa de nödvändiga medicinerna och bara TVÄTTA AV honom, borde vara åtalbart.

Cyniskt och rent av människofientligt. Inget annat.

4 Replies to “Beklagligt?? Nej, det är ren SKANDAL!”

 1. Tyvärr är detta så vanligt nu i Sverige att vi slutat se människoödet bakom historien.
  De upprepas om och om igen.typ ingen reagerar längre. För de bolag privata som offentliga. Sitter den större man eller kvinnan med astronomiska löner.
  De behöver bara beklaga. Sedan är ärendet över för deras del.
  Jag förstår att ni tycker att det är konstigt att det finns sådana människor.
  Tyvärr är det så att pengar får dessa människor att kunna gå bokstavligen över lik, utan att reagera.
  Pengar i massor, gör saker med människan. De blir till okänsliga monster.
  Pengar och makt förstör den lilla empati som funnits till andra människor.
  För jävligt Mia, men tyvärr vanligt i vårt land 2017.

  1. Ja, jag gjorde ett tillägg i ursprungstexten nu när jag funderat lite till. Skrev mitt i natten. Just avsaknaden av empati är stor i svenska vården och är ett problem som måste åtgärdas. Mitt förslag – lämplighetstester.

 2. det kostar nämligen inget för ansvariga kommunchefer att skita i enskilda medborgare i Sverige. Kommunallagen duger inte som grund för ett anständigt ansvarsutkrävande. Vilket land!

  1. Exakt. Det vill säga det kostar inget ÄN. 😉 Får jag som jag vill, har vi en prejudicerande dom för rättsfall i vården inom räckhåll. Hoppet är det sista som dör …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.