Ännu en hemskickad …

Bild: Expressen/privat
Bild: Expressen/privat

Så måste jag nu än en gång rapportera om en patient med svåra skador som blivit hemskickad med risk för livet.

Det är i Expressen jag läser om Åsa Karlsson, som skickades hem från akuten utan att ens ha fått träffa läkare, trots svåra skador mot huvudet.

Efter att ha fått ett hårt slag mot huvudet i en misshandel, åkte Åsa in till akuten med huvudvärk, illamående och dubbelsyn. Åsa blev dock bara undersökt av två sköterskor som bedömde att hon lugnt kunde åka hem igen. Vad man missat var att hon hade en hjärnblödning.

Något den ögonläkare som dagen efter upptäckte. En hjärnblödning som kunde kostat henne livet.

Hon hade även krosskador i ansiktet, skelettet i ögonhålan var i småbitar, ögonmuskeln låg fel och Åsa var rädd att ögat skulle följa efter.  Hon fick satt in en titanplatta för att ögat skulle hållas på plats men hjärnblödningen behövdes inte opereras. Åsa hade ”tur” i oturen. Det kunde slutat mycket illa för henne. Jag hoppas att du är ok trots allt nu Åsa! Hör av dig om du behöver mer hjälp – vi finns här.

Nu har IVO riktat kritik mot beslutet att skicka hem Åsa.

Jag reflekterar: vad är det som gör att två sköterskor tar beslutet att inte låta en läkare titta på en patient med huvudskada och uppenbart svårt skadat ansikte? Är allt en fråga om att ”slippa” behandla patienter på akuten och slussa dem vidare till primärvården? Vad är det som förändrats i svenska vården som innebär att så många ”onödiga” fall kommer till akuten att hjärnblödningar, brutna nackar och andra livshotande skador inte upptäcks eller avfärdas som bagateller? Och framför allt – hur länge ska det få fortsätta?

grupploggajoeturk200

2 Replies to “Ännu en hemskickad …”

  1. I Sverige kan inte vården ställas till svars gentemot patienterna annat än via en mesig institution som IVO dvs en institution som ingalunda företräder patienterna. De två sköterskorna skulle i ett land med tydligare solidaritet med de enskilda medborgarna ha ställts inför domstol. Påminn om detta när du skriver

    1. Jag håller med om att IVO är tandlöst. Den enda ”makten” de har är att ”rikta kritik” – och vad betyder det egentligen, i realiteten? Vem vet hur kritiken hanteras och vad den resulterar i? Jag vill fråga dig om du har något konkret exempel på ett EU-land där sådan lagstiftning du talar om tillämpas? Jag tar mer än gärna upp det i ett eget inlägg i så fall. Mejla mig på mia@patientperspektiv.org är du snäll?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.