Patient avlider av misstag vid operation

I helgen rapporterades i en nyhetssändning att en patient avlidit på grund av ett misstag vid en operation. Vid inläggningen av en Pacemaker sattes en elektrod felaktigt i en artär istället för en ven.

Socialstyrelsens Vårdskademätning 2008 visade 105.000 vårdskador på svenska sjukhus varje år. Av dessa var hälften kirurgiska komplikationer. Femtiotusen patienter råkar ut för en kirurgisk komplikation varje år. Vilket sopas under mattan.

Trots mätningen finns det idag ingen tillförlitlig statistik på antalet kirurgiska komplikationer. Komplikationer är ibland oundvikliga hos de allra sjukaste, men vissa komplikationer skulle troligen kunna ha undvikits.

Utbildningen till kirurg är inte strikt reglerad. Efter AT-tjänsten väljer man sin specialitet och blir ST-läkare. ST står för SpecialistTjänstgöring. Detta innebär det att man arbetar som kirurg från dag ett. Det finns inget i svensk lagstiftning som hindrar en ST-läkare att ställa sig och operera precis vad som helst. Just nu planerar man dessutom att ta bort AT-praktiken. Då skulle man bli ST-läkare direkt efter 5 år på skolbänken.

Skandalen kring Macchiarini ställer frågan om ”Vem får lov att operera vad?” på sin spets. Hans historia är bara toppen av ett isberg. Vem opererar vad i den vardagliga volymen av rutinmässiga ingrepp?

För närvarande går hundratals äldre erfarna kirurger i pension. Återväxten är inte ifatt; det har utbildats färre kirurger på senare år. Dessutom lockar kirurgin inte så många läkarstudenter längre. Tunga nattpass på akuten, extremt ensamarbete och ett stort ansvar skrämmer bort många.

För att lyfta frågan om den kirurgiska utbildningen startade en svensk kvinnlig kirurg Projektet Surgicon 2010. Hon samlade forskare och de högsta topparna inom kirurgin från hela världen på en kongress på Svenska Mässan i Göteborg 2011 och sedan en gång till 2013. Kongressen höll högsta möjliga kvalitet. ”Surgical Training” är ett nytt hett forskningsområde. Hon ledde också tio internationella arbetsgrupper på samma nivå.

På hösten 2013 kom en representant från WHO till Göteborg för ett två dagar långt möte med den svenska kirurgen, och bjöd in henne att ta Surgicon till WHO för ett samarbete. Då avslogs hennes ansökan om projektmedel för att åka dit.

Under sju år har denna kvinnliga kirurg drivit frågan om Körkort för Kirurger. Hon skrev en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i november 2015. Alla myndigheter har uppvaktats flera gånger genom åren – SKL, IVO, Socialstyrelsen, Läkarförbundet, Statens Innovationsråd, Socialdepartementet, Näringsdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet, Riksrevisionen, Vinnova, Swedish Medtech, Medtech Europe och Lobbyister i EU.

INGEN av dessa har hittills givit projektet något stöd. Istället tystas denna kvinnliga entreprenör ned. Hur många fler skador ska rapporteras på nyheterna innan någon reagerar?

Läsare: Höj era röster. Stöd projektet Surgicon!

PP reflekterar: även vi har uppmärksammat projektet Surgicon, och nu har även Dr Skalpell hittat dit. PP har även liknande erfarenheter, att som kvinnlig entreprenör, dessutom utifrån, utan akademisk bakgrund i vården, bli tystad och sopad under mattan. Håll ut säger vi! Vindarna vänder! Ju fler vi är som ropar obekväma sanningar om vården, ju mer måste makthavarna lyssna och framför allt agera. Eller?

4 Replies to “Patient avlider av misstag vid operation”

  1. utmärkt artikel. Det urgamla slutna överhetssamhället Sverige i sin prydno.
    Uppmärksamma Kalla Fakta i TV4 resp Uppdrag granskning i SVT för andra bullar.

    1. Jag tackar å Dr Skalpells räkning! Och ja, det är det sannerligen – ryggdunkarklubben samlas och gör stordåd. Än en gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.